StoryEditor

BiH prijeti narušavanje sigurnosti

Piše D  /  10.05.2018., 07:05h

BiH može postati “hot spot” za nezakonite migrante, a time i nezakonite migracije mogu postati ozbiljan sigurnosni i humanitarni problem za BiH”, prenosi Večernji.ba

Ovo su navodi Ministarstva sigurnosti BiH vezano uz pitanje Borjane Krišto, zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH oko pojačane migrantske krize u BiH.

Iako iz Ministarstva sigurnosti poručuju kako je situacija pod kontrolom i da mjerodavne službe uredno rade svoj posao, ipak upozoravaju da bi stanje u slučaju jačeg migracijskog vala moglo narušiti takvu sliku.

Još početkom prošle godine Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo je Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH informaciju o procjenama i mogućnostima BiH glede izbjegličke krize u regiji i EU.

Još tada je jasno naglašeno kako “ne treba zanemariti mogućnost i procjene da određeni broj osoba put prema zemljama EU-a nastavi rutom koja ide preko BiH koristeći sjeveroistok BiH. Postoji mogućnost po kojoj se može aktivirati i ruta preko Kosova i Crne Gore prema jugu Hrvatske, odnosno prema jugoistoku BiH.

U izvješću se spominju i mogući sigurnosni rizici za stanovništvo i imovinu BiH dolaskom velikog broja ilegalnih migranata iz zaraćenih bliskoistočnih država, pogotovo Sirije i Iraka...

Moglo bi doći do porasta vršenja kaznenih dijela na rutama kretanja migranata, prvenstveno obijanja kuća i vikendica na pravcima kretanja radi smještaja, pronalaska hrane, pića i odjeće.

Budući da migranti novac za nastavak putovanja preuzimaju na bankama, preko Western union sustava, prema informaciji sigurnosnih službi u BiH, nisu isključeni ni napadi na migrante u cilju kaznenih dijela, razbojstava i otimanja novca.

Kao posljedica moguće navale ilegalnih migranata kroz sjeverni i južni dio BiH, predviđa se i rast broja autobusnih linija na nekim relacijama, ali i rast broja ilegalnih taksista koji bi ih prevozili, kao i pružanja drugih neovlaštenih usluga, što predstavlja sigurnosni rizik.

- S druge strane, posebno treba imati u vidu i mogućnost otpora lokalnog stanovništva prema migrantima i izbjeglicama te moguću eskalaciju sukoba s lokalnim stanovništvom, što bi moglo dovoditi i do prosvjeda građana u BiH - stoji u informaciji o procjenama i mogućnostima BiH po pitanju glede izbjegličke krize u regiji i EU.

U istoj informaciji spominje se i mogućnost da zajedno s emigrantima i izbjeglicama prelazak granice obave pripadnici radikalnih skupina i drugi pojedinci koji se dovode u izravnu vezu s terorističkim organizacijama na globalnoj razini. 

Dnevnik.ba

 

22. travanj 2024 16:49