StoryEditor
"make europe great again"

Europski konzervativci sastali se u Bukureštu: Pobijet ćemo na europskim izborima i Europu ponovno učiniti velikom

Piše Filip Gašpar  /  30.04.2024., 14:38h

Institut za konzervativne političke studije “Mihai Eminescu”, blizak rumunjskoj stranci AUR (Savez za ujedinjenje Rumunja), organizirao je međunarodnu konferenciju pod motom “Učinimo Europu ponovno velikom” 27. i 28. travnja u Palači parlamenta u Bukureštu. Ista Konferencija pod motom “Europa u koju vjerujemo” već je održana 2022. godine.

Piše: Filip Gašpar*

Konzervativnoj konferenciji prisustvovalo je više od 400 konzervativaca iz 30 zemalja. Većina govornika jesu ili su bili zastupnici u nacionalnim ili EU parlamentima, zaposleni su na sveučilištima ili istraživačkim institutima ili rade kao novinari. U ukupno dva dana na programu je bilo preko pet panel rasprava i preko 25 predavanja. To uključuje teme poput “Nacije Europe – između istočnog imperijalizma i zapadnog federalizma”, “Ekonomski suverenitet – slobodno tržište, porezna reforma, privatno vlasništvo i državna imovina” i “Migracije, globalni izazov”.

 

Bezbožni birokrati

Konferenciju je otvorio predsjednik Instituta i predsjednik Zamjenika AUR-a, g. Claudiu Târziu. Pojasnio je da se kroz iskustva konzervativaca i suverenista iz drugih zemalja, kao i jačanjem savezništva između konzervativnih stranaka, može brže ići putem promjena koje očekuju narodi Europe, ali i drugih dijelova svijeta.

Sljedeći je govorio čelnik stranke AUR George Simion. U svom je govoru rekao da su EU izbori pred vratima, a s njima i prilika da se vlast vrati ljudima čiji su glasovi posljednjih godina ušutkani.

Simion je objasnio da sve unutarnje borbe koje se vide unutar konzervativnog pokreta u Europi i SAD-u ne služe nužno zajedničkoj stvari. Naglasio je da ili moraju biti zajedno i spremni boriti se protiv bezbožnih birokrata ili će svi izgubiti.

Predložio je konzervativnim čelnicima prisutnima u Bukureštu da na kraju konferencije sve stranke iz svih 27 članica Europske unije potpišu izjavu da neće glasati za Ursulu von der Leyen kao sljedeću čelnicu Europske komisije.

Poseban gost događanja bio je dr. Alveda King, nećakinja Martina Luthera Kinga Jr., koja je imala čast biti prisutna u Rumunjskoj.

“Tama ne može otjerati tamu, može samo svjetlost. Mržnja ne može istjerati mržnju, samo ljubav to može”, rekao je dr. Kralj.

image

Rob Roos i Claudiu Tarziu

F.G. -

 

Nacionalni suverenitet

Nizozemski europarlamentarac Rob Roos tvrdio je u svom govoru da bi Europa mogla ponovno postati velika ako bi se prekinulo davljenje ovog nadnacionalnog mamuta (EU) nad kontinentom. Za uspjeh je važno priznati svoje korijene i držati se svojih načela.

Iz Izraela je po drugi put bio prisutan Michael Kleiner iz stranke LIKUD. U svom predavanju istaknuo je kako je ideja državnog naroda na udaru Ujedinjenih naroda i određenih snaga unutar Europske unije.

image

Michael Kleiner, Likud

F.G. -

Drugi dan konferencije otvorio je govor zastupnika AUR-a Adriana Axinia, u kojem je govorio o dvije teme: migracijama i reformi EU ugovora. Naglasio je da odbacuje ideju žrtvovanja nacionalnog suvereniteta na oltaru Bruxellesa.

Oglasila se i kandidatkinja AUR-a za Europski parlament Georgiana Teodorescu koja je objasnila da tradiciju i vrijednosti europskog društva štiti obitelj te da je država stoga dužna štititi obitelj. Dodala je kako, primjerice, stvaranjem povoljnog društvenog, kulturnog i vjerskog okruženja obitelj treba imati mogućnost zdravog i skladnog razvoja u skladu s konzervativnim europskim vrijednostima.

Derk Jan Eppink, bivši nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu iz Pokreta poljoprivrednici-građani, istaknuo je kako su poljoprivrednici danas zapeli u sitnim pravilima koja ih onemogućuju da osiguraju opskrbu hranom za 450 milijuna građana.

Okupljenima se obratio i Bruce LeVell, američki biznismen, politički analitičar i član Odjela za komunikacije Bijele kuće u administraciji predsjednika Trumpa koji je govorio o izazovima s kojima se suočava Rumunjska.

image

Bruce LeVell

F.G. -

 

Podrška Izraelu, odbijenica von der Leyen

Na panel raspravi “Revizija ugovora – “labuđi pjev” portugalsko-židovski politički konzultant Nuno Wahnon Martins rekao je da će predstojeći europski izbori donijeti veliki rezultat konzervativnim strankama koje prednjače u podršci Izraelu i europskim Židovima, posebno nakon zločina koje je Hamas počinio 7. listopada.

Također je spomenuo da su neke politike bile zabrinjavajuće i da su neki birači, kao i proizraelski i židovski ciljevi bili pogođeni. Konferencija u Bukureštu dala je priliku mnogima koji dijele ovu agendu da se okupe kako bi razgovarali o problemima i strategijama.

image

George Simion

F.G. -

Konferencija je završila govorima Georgea Simiona i Claudiua Târziua. Organizator događaja, Claudiu Târziu rekao je sudionicima da bi se Europa mogla vratiti veličini ako njezine nacije ne budu težile veličini. Europa ne može biti moćna s narodima koji su beznačajni, s narodima koji su na rubu izumiranja.

Na kraju konferencije George Simion, predsjednik AUR-a, ponovio je poziv konzervativnim i suverenističkim strankama u EU da potpišu službeni dokument kojim se obvezuju da neće glasati za Ursulu von der Leyen kao sljedeću predsjednicu Europskog parlamenta. glasovi Komisije.

George Simion nastavio je s napadima na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, tvrdeći da je ona nanijela značajnu štetu Europskoj uniji i njezinim građanima. Kritizirao je njihovo postupanje s cjepivima tijekom pandemije i Green Deal. Rekao je da se von der Leyen više ne smije dopustiti da odlučuje o sudbini ljudi.

 

*Filip Gašpar diplomirao je talijanistiku i slavistiku na nekoliko sveučilišta. Živi i radi u Berlinu kao politički savjetnik Alternative za Njemačku.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 01:13