StoryEditor
DANIJELA UCOVIĆ ZA DNEVNIK.BA

The Hub of Fine Arts u Mostaru: Jedinstven prostor u kojem ćete uživati u djelima velikana europske moderne umjetnosti

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  30.08.2022., 10:31h

Kolekcija umjetnina u The Hube of Fine Arts-u prikazuje internacionalnu umjetnost, različiti se stilovi prepliću u tematskim širinama, ljepotama i značaju što je iskorišteno kao referentna točka za stvaranje muzejskog izlagačkog koncepta. Stručni postav i prezentacija pomno planirane i građene kolekcije čine je pristupačnom današnjim potrebama najzahtjevnije publike, te otkrivaju njezin kulturološki, dokumentacijski i povijesni značaj, izjavila je za Dnevnik.ba kustosica Danijela Ucović.

Ideja za projekt, impozantni prostor s reprezentativnim postavom, potekla je, otkriva Ucović, od vlasnika i ravnatelja MTA Fondacije, Amira Grossa Kabiria. 

“Od 2021. godine, pod njegovim vodstvom i vizijom na ovom je izuzetnom središtu umjetnosti entuzijastično radio tim izvrsnih i kreativnih mladih ljudi i ponosni smo što smo kroz kreativnost ostvarili jednu autentičnu ideju i viziju koja je prije tri mjeseca postala stvarnost“, ističe Ucović. 

Bilo je izazova, proces je bio zahtjevan, jer su sve, kako kaže, radili na vrhunskoj razini, no entuzijazam i kreativnost bili su snaga u tom procesu. 

image

The Hub of Fine Arts

THE HUB OF FINE ARTS - The Hube Of Fine Arts

Jedinstven i nezaboravan prostor u kojem ćete uploviti u bogato iskustvo umjetnosti 

“Cilj nam je bio, što smo i ostvarili,  generirati jedinstven i nezaboravan prostor u kojem posjetitelj može uživati u najboljim djelima europskog modernog likovnog stvaralaštva i uploviti u jedno bogato, ali i intimno iskustvo umjetnosti“, izjavila je. 

Od početka su, kako kaže, djelovali tako da sve potencijale kolekcije učine pristupačnim današnjim potrebama najzahtjevnije publike iz čitavog svijeta, tako da The Hub of Fine Arts uvelike doprinosi jačanju kulturnog aspekta Mostara na regionalnoj i međunarodnoj likovnoj sceni što mu daje dodatnu vrijednost i posebnost.  

image

The Hub of Fine Arts

THE HUB OF FINE ARTS - The Hub Of Fine Arts

Bogata i reprezentativna zbirka umjetnina kao dio obiteljske tradicije: Djela likovne umjetnosti iz prve polovice 20. stoljeća 

“Kolekcija umjetnina koja je prikazana manji je dio kolekcije MTA Fondacije koja se stvara 70 godina kao dio obiteljske tradicije. Izabrana djela predstavljaju najbolje primjere iz stvaralaštva prve polovine 20. stoljeća. U The Hub of Fine Arts-u mogu se vidjeti izuzetni primjeri geometrijske apstrakcije, sintetičkog kubizma i kubizma, postimpresionizma, fovizma, futurizma i američki modernizam“, objašnjava Ucović. 

The Hub of Fine Arts kolekcija prikazuje internacionalnu umjetnost, različiti se stilovi prepliću u tematskim širinama, ljepotama i značaju, a izuzetno kvalitetna umjetnička djela iskorištena su kao referentna točka za stvaranje muzejskog izlagačkog koncepta. 

“Stručni postav i prezentacija ove pomno planirane i građene kolekcije čine je pristupačnom današnjim potrebama najzahtjevnije publike, te otkrivaju njezin kulturološki, dokumentacijski i povijesni značaj. Sadržaj nadopunjavaju dekorativni i funkcionalni luksuzni suveniri inspirirani izloženim umjetničkim djelima“, dodaje. 

image

Danijela Ucović, kustosica i povjesničarka umjetnosti

THE HUB OF FINE ARTS - The Hub Of Fine Arts

Kolekcija MTA Fondacije bogata je brojnim umjetninama koje su stvorili neki od najvećih umjetnika u povijesti umjetnosti.

“The Hub of Fine Arts je inicijalno i zamišljen da bude još jedna od platformi za promociju umjetnosti i razmjenu znanja, a u prilog tomu ide i činjenica da je većina djela izlagana u nekim od najznačajnijih svjetskih muzeja i institucija umjetnosti kao što su: Hermitage muzeju Saint Petersburgu, Tate Gallery i The Royal Academy of Arts u Londonu, Albertina u Beču“, dodaje. 

image

The Hub of Fine Arts

THE HUB OF FINE ARTS - The Hub Of Fine Arts

Kolekcija MTA Fondacije: Degas, Chagall, Modigliani, Matisse 

U The Hub of Fine Arts-u mogu se vidjeti djela umjetnika koji su inspiraciju crpili iz aktualnih tendencija toga doba, dodaje Ucović, no svojim su snažnim stilskim izrazom ostali jedinstveni i neponovljivi poput Marca Chagalla, Amadea Modiglianija, Edgara Degasa, Henrija Matissea, Kees van Dongena, Tamare de Lempicke, Mauricea de Vlamincka, Natalie Goncharove, Jeana Puya, Alexandra Rodchenka i Augustea Chabauda. 

“Stručno vodstvo traje, u ovisnosti od interakcije s publikom, oko sat vremena no svako je vodstvo drugačije. Posjetitelji mogu boraviti u prostoru i razgledavati u ovisnosti od njihovog osobnog interesa za prikazanu umjetnost. Pored svake umjetnine nalazi se QR kod koji vodi do teksta i audio objašnjenja te svatko sebi može prilagoditi način na koji će i koliko se dugo upoznavati s umjetninama i uživati u njima“, dodaje. 

image

The Hub of Fine Arts

THE HUB OF FINE ARTS - The Hub Of Fine Arts

Luksuzni suveniri, radionice za djecu i osobe s invaliditetom, kreativne terapije  

Posjet The Hub of Fine Arts-u ponajviše prenosi duhovno iskustvo umjetnosti i educira ih o likovnoj produkciji i najvažnijim kulturnim strujanjima prošloga stoljeća, ističe Ucović, a osobita je pozornost na praćenju muzeoloških trendova pa su prisutni svi tehnološki suvremeni galerijski alati kako bi pružili potpuni ugođaj posjetiteljima: audio pratnju, video projekcije i prilagođenu glazbu.

“U The Hub of Fine Arts će se održavati bogati edukativni i znanstveni programi usmjereni na jačanje znanja o umjetnosti. MTA Fondacija osobit naglasak stavlja na obrazovanje djece predškolske i školske dobi te osoba s invaliditetom, te će se takva vizija i namjera provoditi i u The Hub of Fine Artsu. Kustoski tim je razvio program, koji ćemo realizirati u suradnji s organizacijama i institucijama koje djeluju na području obrazovanja i kulture u kojem će djeca usvajati znanje kroz igru, zabavu i kreativnost“, dodaje. 

Jedan dio programa, otkriva Ucović, posvećen je znanstvenim predavanjima, tematskim filmovima, kreativnim i terapijskim radionicama za sve uzraste. 

“U potpunosti smo fokusirani na umjetnost kao na beskrajni potencijal za razvoj i pojedinca i zajednice. Zadovoljni smo brojem gostiju, ali ponajviše impresijama koje posjetitelji imaju“, ističe. 

Svake nedjelje besplatan ulaz za građanstvo

Svi zainteresirani pojedinci i skupine više informacija o radu The Hube of Fine Arts-a i posjetima mogu pronaći na njihovim mrežnim stranicama thehub.ba. Ulaznice za državljane BiH koštaju 15 KM, a za odrasle koji nemaju bh. državljanstvo 30 KM. Za studente 20 KM, a djecu od 5 do 17 godina 18 KM, te za umirovljenike i posjetitelje starije od 65 godina ulaznice koštaju 5 KM. Svake nedjelje ulaz je besplatan.

Mjesto susreta kreativnosti i znanosti 

The Hub of Fine Arts zamišljen je, dodaje, kao mjesto susreta različitih vremenskih silnica, stvaralačkih stilova, kreativnosti i znanosti, ali i mjesto koje će suptilno i nepretenciozno odvesti svakog pojedinca u neki daleki i maštoviti svijet kreiran od izuzetnih umjetničkih djela. 

“To posjetitelji prepoznaju i dijele pozitivne dojmove što smatramo velikim uspjehom te ćemo na toj podršci graditi naše djelovanje i u budućnosti“, zaključila je Danijela Ucović, kustosica u The Hub of Fine Arts-u, u razgovoru za Dnevnik.ba. 

Dnevnik.ba 

01. svibanj 2024 14:58