StoryEditor
"Veži konja gdje ti aga kaže"

Zvizdić: Dodik je protivnik euroatlantskih integracija; Kovačević: 95 posto građana RS je protiv atlantskih integracija

Piše desk  /  24.06.2024., 15:38h

Izaslanik Kluba Srba (SNSD) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik i ova stranka ne vode politiku po bilo čijoj instrukciji niti u bilo čijem interesu, već isključivo u interesu građana koji su ih birali.

- Očigledno je da su /zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine i zamjenik predsjednika NiP-a Denis/ Zvizdić i družina, što smo mogli čuti iz izjave njegovog predsjednika /Elmedina Konaković/ "Veži konja gdje ti aga kaže", navikli da dobivaju određenu terapiju i jasne instrukcije na koji način će da se ponašaju, pa iz tog razloga nikako ne mogu da shvate da Milorad Dodik i mi iz SNSD-a ne vodimo politiku po bilo čijoj instrukciji niti u bilo čijem interesu, nego isključivo u interesu naroda i građana koji su nas birali, što je za njih neshvatljivo - rekao je Kovačević za RTRS komentirajući izjavu Zvizdića da je Dodik "uzimajući pogrešnu terapiju koju mu permanentno propisuju u Kremlju, prihvatio ulogu protivnika euroatlantskih integracija, europskih vrijednosti, vladavine prava i dalje demokratizacije BiH".

Kovačević je rekao da Zvizdić u odgovoru na Dodikovu politiku citira kominike PIC-a koji je, kaže, nedejtonska, u suštini, za BiH nepostojeća organizacija koja nema nikakav značaj i težinu.

- Zvizdić kaže da Dodik vodi žestoku politiku protiv BiH, Dodik u suštini vodi politiku i interesu dejtonske BiH i Republike Srpske, srpskog naroda i svih građana Srpske. Za njih je to potpuno neshvatljivo, jer njih ne zanima dejtonska BiH. To je BiH koju oni uporno ruše, jer žele BiH u kojoj će biti isključivo mjesta samo za Bošnjake i ni za koga drugog. Protiv toga ćemo se uvijek boriti i tako nešto sigurno neće moći da postoji u BiH ili Republika Srpska neće biti u takvoj BiH - poručio je on.

Kovačević je rekao da su FBiH pružene ruke za razgovor o tome kako da se očuva dejtonska BiH i "da se vratimo u okvire Ustava i ustavnog poretka", dodajući da, ako se to ne desi, postoje druge opcije i ponude iz Republike Srpske.

- Ne treba kriti kakve su to opcije, nemamo problem da to izgovorimo, to je nešto što se zove mirno razdruživanje i mislimo da je to dobra opcija ako nam oni već poručuju da ne žele da žive s nama - istakao je on.

Komentirajući izjavu Zvizdića da je Dodik protivnik euroatlantskih integracija, Kovačević je rekao da su Republika Srpska i njeni građani, njih više od 95 posto, protiv atlantskih integracija.

- Ono što smo dogovorili, što je stav BiH definiran kroz Program reformi, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, a koje je najviši zajednički organ u BiH, jeste suradnja, ali bez bilo ikakvih integracija ili članstva - naglasio je on.

Kada je riječ o europskim vrijednostima, Kovačević je rekao da su "Dodik i SNSD uradili na europskom putu BiH milijun puta više nego Zvizdić, Konaković i družina".

On je podsjetio da SNSD ima četiri izaslanika u Domu naroda PS BiH, a kompletna "Trojka" jednog i da to dovoljno govori o omjeru snaga.

- Toliko se najavljuje priča oko četvrtog izaslanika da je jasno da se radi o političkoj zavjeri i projektu da se sruši volja naroda Republike Srpske, a narodna volja je da je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović srpski član Predsjedništva BiH i SNSD apsolutni pobjednik na izborima i da na osnovu toga ima uvjerljivo najveći broj mandata u Zastupničkom i Domu naroda PS BiH - naveo je Kovačević.

On je rekao da je "sve što bude išlo mimo toga, isključivo politički projekt s ciljem rušenja Republike Srpske".

- Vidimo da se neki iz opozicije nude da zajedno s njima rade na tom projektu rušenja Republike Srpske. Poruka i za jedne i za druge je - neće vam to uspjeti, Republika Srpska će biti vječna - poručio je Kovačević.

Dnevnik.ba

29. lipanj 2024 15:40