StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Zelenski predstavio plan pobjede, ovo je pet točaka

Piše desk  /  16.10.2024., 13:44h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je dugoočekivani "plan pobjede" u ukrajinskom parlamentu.

Kako javlja Kyiv Independent, plan se sastoji od pet ključnih točaka:

  1. članstvo u NATO-u
  2. obrana
  3. odvraćanje ruske agresije
  4. gospodarski rast i suradnja
  5. poslijeratna sigurnosna arhitektura

Plan također uključuje tri tajna dodatka koji se odnose na osjetljive dijelove koji neće biti objavljeni javnosti, ali će biti ključni za provedbu strateških ciljeva Ukrajine.

Plan ovisi o hitnoj akciji i jedinstvu među ukrajinskim partnerima, a cilj mu je ojačati položaj zemlje u dovoljnoj mjeri da se okonča rat, rekao je Zelenski dok je predstavljao plan parlamentu.

Članstvo u NATO-u i rat na teritoriju Rusije

"Ako se plan podrži, možemo okončati rat najkasnije sljedeće godine", rekao je Zelenski u parlamentu u nazočnosti vrhovnog zapovjednika Oleksandra Sirskog, šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova i zapadnih diplomata.

Poziv Ukrajini za članstvo u NATO-u našao se na vrhu liste. Kijev je predao zahtjev za pridruživanje u rujnu 2022., ali još nije dobio jasan signal od saveznika. Zelenski je rekao da taj korak treba poduzeti "sada", što predstavlja pomak od njegovih ranijih komentara da bi se taj korak mogao odgoditi do kraja rata.

Drugi članak naglašava potrebu prenošenja rata na ruski teritorij, kao što je bilo tijekom prekograničnog upada u  Kursk pokrenutog početkom kolovoza. Ova stavka također poziva na ukidanje ograničenja na udare oružjima dugog dometa u Rusiji, dodatne isporuke dugometnih sposobnosti i potporu Zapada u obaranju ruskih projektila i dronova iznad Ukrajine.

Zaštita od buduće ruske agresije

Treća točka odnosi se na nenuklearno odvraćanje i uključuje tajni dio. Ukrajina predlaže "sveobuhvatni nenuklearni strateški paket odvraćanja na svom teritoriju" koji bi zemlju zaštitio od buduće agresije.

Četvrti dio bavi se ukrajinskim korištenjem svojih prirodnih resursa, kao što su uran, titan i litij, koji predstavljaju potencijal gospodarskog rasta za Kijev i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkom ulaganju i korištenju tih resursa s EU-om i SAD-om. Dio također poziva na jačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije kako bi se potkopala njena sposobnost da izdrži svoju agresiju.

Peti dio odnosi se na ukrajinsku poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu. Kijev se može pohvaliti velikom i iskusnom vojnom silom koja bi trebala ojačati NATO i europski kontinent, rekao je Zelenski.

"Zajedno s našim partnerima, moramo promijeniti okolnosti kako bi rat završio. Bez obzira na to što Putin želi. Svi moramo promijeniti okolnosti kako bi Rusija bila prisiljena na mir", rekao je Zelenski zastupnicima i najvišim dužnosnicima, dodajući da nema ustupaka po pitanju ukrajinskog teritorija.

Kremlj je rekao da je još prerano za detaljnije komentiranje plana Zelenskog, ali je poručio da se Kijev mora "otrijezniti" i shvatiti besmislenost politike koju vodi.

Poziv na jedinstvo

Nakon dvije i pol godine rata, Zelenski je ovim govorom nastojao uvjeriti iscrpljenu ukrajinsku javnost da se rat uskoro može okončati te naglasiti važnost toga da ukrajinski narod ostane ujedinjen dok se gomilaju ratni izazovi. "Postigli smo i postižemo rezultate u borbama zahvaljujući našem zajedništvu. Zato molimo da ne izgubite jedinstvo", rekao je.

Ukrajina se suočava i s poteškoćama i neizvjesnošću uoči izbora u SAD-u koji bi mogli vratiti Donalda Trumpa u Bijelu kuću. Bivši republikanski predsjednik obećao je da će brzo okončati rat ako pobijedi. Pristaše Kijeva strahuju da bi to podrazumijevalo velike ustupke u ime brzog dogovora.

Zelenski se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, svojim ključnim saveznikom, krajem rujna u Washingtonu kako bi mu predstavio plan. Kasnije je bio na turneji u Europi i susreo se s čelnicima Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke.

Zelenski je najavio da će sutra otputovati na summit čelnika Europske unije u Bruxellesu kako bi i ondje predstavio svoj plan pobjede. 

Dnevnik.ba

16. listopad 2024 13:44