StoryEditor
ŽSB

Zbog zgrade časnih sestara u Bugojnu zaiskrilo između HDZ-a i SDA. Sud je navodno "izgubio" slučaj

Piše fena  /  22.08.2024., 17:08h

Vlada Županije Središnja Bosna (ŽSB) u svojevrsnoj je krizi partnerskih odnosa, što se očitovalo na današnjoj sjednici u Travniku na kojoj se povuklo nekoliko pitanja koja su ministri adresirali kao politička.

Sjednica je započela izvješćem o radu ŠGD „Šume Kantona Središnja Bosna“ d.o.o. Donji Vakuf za 2023. godinu koje nije dobilo podršku Vlade ŽSB.

Protiv usvajanja izvješća glasao je koordinator ministara HDZ-a BiH u Vladi KSB i ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojan Domić, dok je suzdržana bila ministrica pravosuđa i uprave Božana Petrović.

Domić je naglasio kako je poduzeću Šume Kantona Središnja Bosna zamjerio neažurnost vezanu za dopise oko nekadašnje zgrade časnih sestara u Bugojnu.

- Ne bih to nazvao krizom, ali da imamo određenih nesporazuma, neslaganja, to je vidljivo sad kao i ranije, samo što su sad ti problemi izronili na površinu. Na neke stvari imamo dijametralno suprotne poglede. Nama su neke stvari neprihvatljive i ne razumijemo stavove partnera u Vladi. Očito je problem u Bugojnu, koji se prelio, nažalost, i na jedno javno poduzeće i na rad Vlade. Meni je kao čovjeku, Hrvatu, katoliku, članu Vlade i dužnosniku HDZ-a koji ima svoja načela, neshvatljivo da postoji politika, ljudi koji donose takve i blokiraju neke odluke - izjavio je Domić.

Po njegovim riječima, problem je što netko koči povratak školske zgrade časnim sestrama koje su prije sto godinu napravile tu zgradu.

- Časne sestre prije sto godina su prosile po Europi da izgrade tu školu. Komunisti su 1945. oteli zgradu i ona je nekako završi u vlasništvu poduzeća Šume ŽSB. Mi godinama nastojimo doći u zakup, posjed, obnoviti, uspostaviti odnose jer ta zgrada u centru Bugojna zjapi prazna i sve je derutnija. Uprava poduzeća nije se udostojila odgovoriti. Na sudu nakon toga izgube slučaj, izvjesno je da će zgrada biti vraćena časnim sestrama. Problem je i politički i svaki drugi. Očito da je i uprava poduzeća pod direktivom neke politike, izgleda iz Bugojna - rekao je Domić.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ŽSB Amir Šečibović, inače šef bugojanske SDA, nadovezao se na Domićevom izlaganje, kazavši kako je politički dogovor oko zgrade u Bugojnu bio pri kraju, te je od premijera Lende zatražio zaštitu od, kako je kazao, napada na njega zbog činjenice da sedam ili osam sjednica zaredom točke dnevnog reda iz njegovog ministarstva ne prolaze na Vladi.

- Mislim da nemam nikakvog opravdanog razloga da odluke ne prolaze. No, mislim da je ovo više političko pitanje, predizborna kampanja već je počela. To se osjeti na Vladi što apsolutno mislim da ne bi trebalo i nije u redu zbog građana kantona. Moram reći zbog javnosti da određene odluke nisu prošle već sedam ili osam Vlada. Mislim da je korektno da Vlada usvoji odluke koje su poslane, pa da možemo pričati o rješavanju i realizaciji programa u narednom razdoblju. Sve dok se to ne realizira očigledno je da ćemo u prosincu imati suficit koji će sigurno dobro doći i koji ćemo trošiti u narednoj godini. To je dobro za sve proračunske korisnike jer sigurno će se i osnovica plaće moći povećati, tako da ima tu i pozitivnih strana - rekao je Šečibović.

Predsjednik Vlade ŽSB Tahir Lendo izjavio je da pitanje zgrada u Bugojnu ne bi trebalo povezivati s izvješćem o radu Šuma ŽSB.

- Očito se bliže lokalni izbori i to unosi nervozu i na ovu razinu vlasti. Šume Kantona Središnja Bosna su uspješno kantonalno poduzeće, u 2023. su ostvarili fantastičan rezultat. Javno poduzeće je s upravom, nadzornim odborom i skupštinom usvojilo sva izvješća, dostavilo Vladi na izjašnjavanje. Danas smo imali jednu opstrukciju koja nije prirodna i normalna u smislu onoga što izvješće donosi - kazao je Lendo.

Svi sudionici na kraju su zaključili da je politički dijalog najbolji izlaz iz trenutne situacije, kako bi se pokušalo spriječiti produbljivanje političkih problema koji se odražavaju na rad Vlade ŽSB.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 05:07