StoryEditor
fbih

Zbog nedostatka radne snege FBiH mjenja Zakona o zapošljavanju stranaca

Piše fena  /  20.06.2024., 20:52h

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na današnjoj sjednci Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca te ga uputila u parlamentarnu proceduru.

Federacija Bosne i Hercegovine se suočava s problemom nedostatka radne snage naročito u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostima, što se posebno odražava na velike poslodavce orijentirane na izvoz.

Uprkos postojanju nezaposlenih osoba u evidencijama službi za zapošljavanje, poslodavci i dalje imaju poteškoća u popunjavanju deficitarnih zanimanja jer nezaposleni često ne traže aktivno posao već su na evidencijama zbog zdravstvenog osiguranja i drugih socijalnih naknada.

S tim u vezi, Ministarstvo je pripremilo Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, u kojem su predviđene izmjene i dopune koje će ubrzati postupak i procedure izdavanja radnih dozvola za strance, što će olakšati poslodavcima prilikom zapošljavanja stranaca s deficitarnim zanimanjima.

Donošenjem ovog zakona, nadležna županijska služba za zapošljavanje bit će obvezna donijeti rješenje o radnoj dozvoli u roku od najdalje 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Postupak i proceduru izdavanja radne dozvole propisat će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Navedeni zakon također propisuje izuzetak kod izdavanja radne dozvole za strance u skladu s Odlukom o deficitarnim zanimanjima, koju donosi Federalni zavod za zapošljavanje najkasnije do 30.10. tekuće godine.

Odluka će se temeljiti na stanju na tržištu rada u Federaciji BiH, potrebama pojedinih gospodarskih djelatnosti, a u konsultacijama s reprezentativnim udruženjem poslodavaca i uz suglasnost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Osim toga, procjena stanja i potreba na razini Federacije BiH će se utvrđivati na osnovu kriterija koji uključuju zanimanja koja nedostaju, provedbu strateških i investicijskih projekata te druge okolnosti važne za ekonomski rast i održivi razvoj.

Federalni zavod za zapošljavanje će pratiti stanje i potrebe te vršiti izmjene i dopune Odluke o deficitarnim zanimanjima, koja će se objavljivati u “Službenim novinama Federacije BiH” i na web stranicama Federalnog zavoda za zapošljavanje i županijskih službi za zapošljavanje.

Prednacrtom zakona propisano je da županijske službe za zapošljavanje vode odgovarajuću evidenciju o izdatim radnim dozvolama u skladu s Pravilnikom o evidencijama u oblasti zapošljavanja.

Očekuje se da će donošenjem zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca početi rješavanje problema s kojima se suočavaju poslodavci prilikom zapošljavanja stranih državljana te da će biti zadovoljene potrebe poslodavaca za radnom snagom deficitarnih zanimanja.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 18:05