StoryEditor
čitluk

Završena manifestacija Međunarodne večeri folklora ‘Vionica 2024.‘

Piše fena  /  15.07.2024., 16:42h

Trodnevna kulturna manifestacija Međunarodne večeri folklora "Vionica 2024." završila je u nedjelju uz nastup kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Poljske.

Tijekom protekla tri dana u Vionici je nastupilo sedam kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske sa svojim najmlađim članovima, brojne pjevačke skupine i kulturno-umjetnička društva, dok je 13. međunarodna smotra folklora završila odličnim nastupima kulturno-umjetničkih društava iz ovog dijela Europe, priopćeno je iz Općine Čitluk.

HKUD sv. Marko Vionica, kao organizator manifestacije, dugi niz godina ulaže ogromne napore kako bi u svom malenom mjestu organizirao vrhunsku manifestaciju, a manifestacija je to koja je nadišla lokalne, ali i regionalne okvire, navode iz Općine.

"U našu malu Vionicu dolaze društva iz ovog dijela Europe, a svjedoci smo da su ovdje ranije nastupila i tri državna ansambla. Sve ovo što radi HKUD sv. Marko je na ponos Općine Čitluk, ali i države BiH jer se ovdje uspostavljaju mostovi kulture uz povezivanje i u drugim djelatnostima. Smotra folklora u Vionici može biti na ponos svima nama ovdje, a isto tako, drago mi je da ovdje vidim predstavnike viših razina vlasti koji podržavaju ovu manifestaciju i olakšavaju našim domaćinima organizaciju", kazao je načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju pripala je dopredsjedniku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinku Čavari.

"Sudjelovanje društava iz sedam država jasno pokazuje koliko su napora uložili organizatori kako bi sudionici došli da zajedno podijele radost čuvanja tradicijske kulture, svojih običaja i ono što je jako važno da u zajedništvu svih nas podijelimo pozitivne osjećaje i na takav način i na takvim temeljima gradimo budućnost svih nas", kazao je Čavara.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što u malim sredinama ljudi imaju "tako veliku energiju i snagu"

"One mogu biti primjer drugima i na njima svi možemo graditi budućnost ovih mladih ljudi, jer kako njih izgradimo, oni će u našoj starosti brinuti o našim životima i uvjetima u kojima ćemo živjeti. Ovakvom manifestacijom povezujemo sve nas u Bosni i Hercegovini, kao i sve zemlje koje sudjeluju", poručio je Čavara.

Ljetnu večer svojim nastupima uljepšali su "KUD Tena (Hrvatska), KUD Mladost (Crna Gora), Partners dance formation (Bugarska), Highlander band Hamernik (Poljska), FA Đido (Srbija), FS Blazhevski (Makedonija), HKUD sv. Marko - Vionica i TS Dukati.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 21:16