StoryEditor
"neko vrijeme"

Zamjenik direktora CIA-e: Ukrajina namjerava zadržati ‘neko vrijeme‘ rusku regiju Kursk

Piše fena  /  28.08.2024., 19:56h

Ukrajinska vojska namjerava "neko vrijeme" zadržati rusku teritoriju koju je zauzela i očekivana ruska protunapad bit će teška borba, izjavio je u srijedu zamjenik direktora CIA-e David Cohen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin morat će se "suočiti s odjecima u vlastitom društvu" zbog gubitka ruske teritorije, kazao je Cohen na obavještajnoj konferenciji.

Ukrajina je pokrenula veliki prekogranični upad 6. kolovoza u rusku regiju Kursk, gdje tvrdi da je zauzela stotinu naselja, dok ruske snage nastavljaju napredovati u istočnoj regiji Donjecka.

Cohen je kazao kako vjeruje da će Putin pokrenuti protunapad, ali očekuje da će to biti teška borba za Ruse.

U utorak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da će rat s Rusijom na kraju završiti dijalogom, ali da Kijev mora imati čvrstu poziciju, i da će predstaviti plan američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovih dvoje potencijalnih nasljednika.

Putin je kazao da svaki dogovor treba započeti s ukrajinskim prihvaćanjem "realnosti na terenu", što bi Rusiji ostavilo u posjed značajne dijelove četiri ukrajinske regije, kao i Krima. Sada Ukrajina tvrdi da kontrolira više od 1.200 kvadratnih kilometara ruske regije Kursk, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 15:53