StoryEditor
rusija traži pravdu

Zaharova: Njemačka odbija priznati blokadu Lenjingrada kao čin genocida

Piše desk  /  23.05.2024., 15:36h

Glasnogovrnica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Berlin odbio priznati blokadu Lenjingrada od Trećeg Rajha kao čin genocida.

- Vlasti Savezne Republike Njemačke uporno odbijaju službeno priznati zločine Trećeg Rajha protiv čovječnosti kao akte genocida nad narodima Sovjetskog saveza, počinjene u periodu Velikog otadžbinskog rata. Prije svega, oni odbijaju da priznaju blokadu Lenjingrada kao takav zločin. To proizilazi iz nedavnog odgovora Ministarstva vanjskih poslova Njemačke na notu veleposlanstva Rusije u Njemačkoj, s odgovarajućim zahtjevom ruske strane - rekla je ona, prenosi Tanjug.

U diplomatskoj noti veleposlanstva Rusije u Berlinu, koja je dostupna RIA Novosti, navodi se da Moskva inzistira na službenom njemačkom priznavanju zločina Trećeg rajha kao čin genocida.

U dokumentu se primjećuje "kontradiktorni pristup pitanju službenog priznavanja zločina protiv čovječnosti kao činova genocida, počinjenih od Njemačke u prošlosti".

Na taj način, dodaje se, Berlin je priznao zločine genocida iz doba kolonijalizma, ali to još nije učinjeno u vezi s djelima protiv naroda Sovjetskog saveza u periodu Drugog svjetskog rata.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 19:16