StoryEditor
telefonski brifing

Washington "duboko zabrinut" zbog približavanja Pekinga Moskvi, spomenute "značajne posljedice"

Piše Hina  /  15.03.2022., 07:19h
Kina je najvažniji saveznik Rusije, ali pokušava zadržati neutralan stav u ukrajinskom sukobu.

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izrazio je ozbiljnu zabrinutost Washingtona zbog približavanja Kine Moskvi, rekao je visoki predstavnik američke vlade u telefonskom brifingu s novinarima u ponedjeljak.

Sullivan je u ponedjeljak održao sedmosatni sastanak s kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, a nakon završetka razgovora Bijela kuća objavila je kratku izjavu u kojoj se navodi da je Sullivan pokrenuo "niz pitanja u odnosima SAD-a i Kine, uz značajnu raspravu o ratu Rusije protiv Ukrajine".

"U ovom smo trenutku duboko zabrinuti zbog približavanja Kine Rusiji, a savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je izravan u vezi s tim zabrinutostima i mogućim posljedicama određenih akcija", rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije.

Predstavnik američke vlade nije želio komentirati napise američkih medija da je Rusija od Kine zatražila vojnu i gospodarsku pomoć. Kina je u ponedjeljak demantirala takve izvještaje.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije ulazila u detalje sastanka, ali je spomenula "značajne posljedice ako [Peking] pruži vojnu ili drugu pomoć, što naravno, krši sankcije ili pomaže ratnim naporima".

Kina je najvažniji saveznik Rusije, ali pokušava zadržati neutralan stav u ukrajinskom sukobu.Dužnosnik američke administracije rekao je da je sastanka u Rimu planiran nakon što je Biden sredinom studenog održao virtualni sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

"Bila je to intenzivna, sedmosatna sesija, koja je odražavala ozbiljnost trenutka, kao i našu predanost održavanju otvorenih linija komunikacije", dodao je. Sastanak je dugo bio planiran i nije bio tempiran na događaje u Ukrajini te je pokrivao i druga pitanja, uključujući Sjevernu Koreju, Tajvan i napete bilateralne odnose.

Dužnosnik je rekao da je to bila iskrena razmjena stajališta, ali bez konkretnih ishoda.

Dnevnik.ba

19. rujan 2024 03:02