StoryEditor
srpski predsjednik

Vučić: "U atenskoj deklaraciji nema uhićenja Putina"

Piše hina  /  23.08.2023., 13:50h

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je na zahtjev Srbije izmijenjen tekst neformalne deklaracije u Ateni i da on nije podržao "uhićenje Vladimira Putina".

"Usvojena verzija glasi: ‘Suglasili smo se da ratni zločini i druga zlodjela ne smiju proći nekažnjeno, poput napada na civile i napada na infrastrukturu, a svi koji su odgovorni moraju za to odgovarati", kazao je Vučić.

Govoreći o atenskoj deklaraciji rekao je da je ona neformalna, ali da govori o tome u kojem smjeru idu razmišljanja. Naveo je da se o njoj danima razgovaralo i da je Srbija iznijela svoje primjedbe, bila je protiv članka o sankcijama Rusiji i uspjela izmjeniti dio o ratnim zločinima.

Vučić je u beogradskom naselju Ovča, nakon dodjele ključeva stanova izbjeglicama na molbu novinara da prokomentira izjavu izvjestiteljke Europskog parlamenta za Kosovo Viole von Cramon kako je vrlo vjerojatno da je Vučić dogovorio susret sa Zelenskim kako bi se vršio pritisak na Ukrajinu: oružje za nepriznavanje Kosova, rekao da je njoj "najvažnije kada će Ukrajina priznati Kosovo" i da "Srbija ne iskopava litij".

"To je ta koja je došla objasniti nam kako Srbiji ne treba litij, ta koja mnogo voli Srbiju, tako nas je uvjerila da ne kopamo svoje bijelo zlato kako bi nam narod bio siromašan", rekao je Vučić.

Dodao je da je s predsjednikom Ukrajine razgovarao o svemu i da je Zelenski pametniji od onih iz njegove zemlje koji su predlagali priznavanje Kosova, prenosi Beta.

"Imali smo pristojan razgovor, nisam Violu fon Cramon spominjao, a reći ću sljedeći put kad ti dođu takvi, kad ih moraš iz kurtoazije primiti, oni će ti držati prodike o korupciji u tvojoj zemlji. A onda će ti tražiti sirovine, pa kad ti traže prava na sirovine, a tebe sprečavaju da ih koristiš, a onda ih izbaci napolje, ja to nisam uradio", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ispričao se Njemačkoj zbog izjave ministra unutarnjih poslova Srbije Bratislava Gašića u vezi s istragom ubojstva kosovskog političara Olivera Ivanovića.

"Mi smo provjeravali s pripadnicima njemačke službe tijekom 20 dana od tvrdnji Bratislava Gašića da prikrivaju ubojice u slučaju Olivera Ivanovića i dobili smo uvjeravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke", kazao je Vučić te dodao kako se nada da će u nastavku akcija doći i do konkretnih rezultata.

Radio Slobodna Europa podsjeća da je Vlada u Berlinu odbacila je lipnju "insinuacije" ministra unutarnjih poslova Srbije Bratislava Gašića i navela da Njemačka ne zna tko je ubio političara s Kosova Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. siječnja 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Sjevernoj Mitrovici, na Kosovu, a više od pet godina nakon ubojstva, slučaj nije riješen.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 03:09