StoryEditor

Von der Leyen najavila predlaganje europskog fonda za konkurentnost

Piše fena  /  18.07.2024., 11:56h

Europska komisija predložit će europski fond za konkurentnost kao dio idućeg dugoročnog budžeta unije za ulaganje u europske strateške tehnologije poput umjetne inteligencije, čiste industrije i biotehnologije, priopćila je čelnica komisije.

U smjernicama za narednih pet godina u kojima se ocrtavaju politički planovi za izvršnu vlast EU, Ursula von der Leyen navela je da će europski fond za konkurentnost podržati važne projekte od zajedničkog interesa.

- Osigurat će da koristimo snagu našeg budžeta kako bismo smanjili rizik privatnih ulaganja u naše zajedničke ciljeve - navodi von der Leyen u smjernicama, objavljenim neposredno prije glasanja u Europskom parlamentu o tome treba li ona dobiti drugi mandat na čelu komisije.

Von der Leyen tvrdi da će fond biti dio prijedloga za idući višegodišnji budžet EU za razdoblje 2028.-2034.

- Europski fond za konkurentnost podržat će važne projekte od zajedničkog interesa (IPCEI) kako bi Europa mogla iskoristiti svoju kolektivnu snagu za zajedničko ulaganje u ambiciozne zajedničke projekte – kao što je već učinjeno u manjem opsegu s baterijama, vodikom i mikroelektronikom - kazala je.

- Učinit ću IPCEI jednostavnijim i bržim za financiranje i pokretanje. Prvi novi skup zajedničkih projekata bit će predložen početkom 2025. godine - dodala je čelnica komisije, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

28. kolovoz 2024 16:53