StoryEditor
bitka na kozari

Vojnici Vojske Srbije marširali Prijedorom. Oštre reakcije bošnjačkih političara: Riječ je o klasičnom aktu agresije

Piše desk  /  07.07.2024., 15:53h

Vojska je, nakon marša kroz Prijedor, nastavila svoj defile prema Kozari, a kako izvještava RTRS, građani Prijedora su ih dočekali s aplauzima. Predsjednik RS, Milorad Dodik, također je podijelio prilog RTRS-a uz komentar: "Konačno."

Prisustvo informiranih članova Vojske Srbije u Prijedoru i dan ranije u Bratuncu izazvalo je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini, a sada je pokrenuta i interna istraga u Ministarstvu obrane BiH, saznaje Klix.ba.

Klix.ba također saznaje da Ministarstvo sigurnosti BiH nije dobilo službeni zahtjev za dolazak vojnika iz susjedne zemlje.

Podsjetimo, jutros je Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organiziran je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista.

Vojska je, nakon marša kroz Prijedor, nastavila svoj defile prema Kozari, a kako izvještava RTRS, građani Prijedora su ih dočekali s aplauzima. Predsjednik RS, Milorad Dodik, također je podijelio prilog RTRS-a uz komentar: "Konačno."

 

Helez: U Prijedoru nije bila Vojska Srbije

Ministar obrane BiH Zukan Helez za Klix.ba je pojasnio, prema trenutnim i do sada poznatim informacijama, situaciju s ulaskom vojnika Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu, točnije Prijedor i Bratunac.

Helez je odmah na početku rekao da Ministarstvo obrane BiH nije pozvalo, ni odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH.

"Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo obrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne suradnje između BiH i Srbije", kazao je Helez.

Potom je dodao da, prema njegovim saznanjima, u pitanju nisu "pravi" vojnici, nego kadeti Vojne akademije iz Srbije.

"Međutim, nisu mogli ući da ih neko nije pozvao, neko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost", dodao je Helez.

"Može doći s njima i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik. Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku", zaključio je Helez.

 

Komšić: Riječ je o klasičnom aktu agresije

Drugi bošnjački  član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na današnje medijske izvještaje da su vojnici Vojske Srbije marširali kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozrari.

Komšić je rekao da se mora odmah utvrditi tko je uopće dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritorij države Bosne i Hercegovine.

"Prvo i osnovno pitanje ovdje je, tko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Je li to uradilo Ministarstvo obrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo obrane, onda je riječ o klasičnom aktu agresije", naveo je Komšić.

 

Klub SDA pozvao na hitnu sjednicu Predsjedništva BiH

Klub Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pozvao je Predsjedništvo BiH na održavanje hitne sjednice zbog prisustva pripadnika Vojske Srbije na teritoriju naše zemlje.

"Nije prošlo ni 20 dana od stacioniranja helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije u Trebinju, a danas smo putem medija obaviješteni da u Prijedoru defilira jedinica Vojske Srbije", navodi se u priopćenju.

Kako kažu, javnost nije obaviještena tko je odobrio i jednu i drugu aktivnost vojske i MUP-a Srbije i hoćemo li vrlo brzo doći u situaciju da i tenkovske ili neke druge jedinice Vojske Srbije jedan dan osvanu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Nažalost, dok ovih dana kadrovi Trojke na državnom nivou lažno uvjeravaju javnost da kontroliraju zračni prostor Bosne i Hercegovine i da će u slučaju potrebe zaštititi njen teritorijalni integritet, da prate i razmjenjuju obavještajne podatke s nadležnim bh. agencijama, dešava se da ministar MUP-a Republike Srbije prije 20-ak dana pozicionira helikoptersku jedinicu u Trebinju bez ikakvih najava i obavještavanja javnosti o tome, a danas jedinica Vojske R Srbije bez najava i obavještavanja javnosti defilira u Prijedoru. Je li ovo najava nekih novih vojnih aktivnosti prema Bosni i Hercegovini?", navodi Klub SDA.

Pozvali su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da održi hitnu sjednicu na kojoj će biti prisutni i ministar obrane BiH i ministar vanjskih poslova, a na kojoj će definirati neophodne mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH i zatražiti reakciju OHR-a, EUFOR-a i NATO-a na sprečavanju aktivnosti Republike Srbije koje krše Dejtonski mirovni sporazum.

Dnevnik.ba

15. listopad 2024 07:29