StoryEditor

Vlada HNŽ odgodila početak školske godine zbog vrućine, sindikati najavljuju štrajk

Piše desk  /  27.08.2024., 12:14h

Vlada HNŽ na današnjoj je sjednici donijela odluku o odgodi početka nastave u osnovnim i srednjim školama za sedam dana.

 

Vlada je, rečeno je, odluku donijela zbog iznimno visokih temperatura, a koje se najavljuju i za početak rujna.

- Zahtjev za odgodu početka nastave Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta uputili su i aktivi ravnatelja/direktora osnovnih i srednjih škola u HNŽ.

U skladu danas usvojene odluke nastava u svim osnovnim i srednjim školama u HNK započet će 9. rujna 2024. godine - rečeno je iz Vlade HNŽ, prenosi Avaz.

Zanimljivo je da je ova odluka dolazi uoči najavljenog generalnog štrajka u svim školama u HNŽ.

Name, školska godina je trebala započeti 2. rujna, a za 4. rujna je najavljen štrajk i u osnovnim i srednjim školama.

Iz Koordinacije sindikata obrazovanja HNŽ generalni štrajk su najavili još u svibnju kada su  vladi, praktično, dali rok za ispunjenje njihovih zahtjeva do početka nove školske godine.

Od resornog ministarstva i Vlade HNŽ su zahtijevali povećanje plaće od 30 posto kroz koeficijente, isplatu jednokratne novčane pomoći po Uredbi Vlade FBiH te isplatu pravomoćnih sudskih presuda, a u nekoliko navrata su održali prosvjedne šetnje.

Iz Vlade HNŽ su nedavno, nakon što su im sindikati uputili prijedlog za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora, istaknuli da ne postoje razlozi za pokretanje štrajka kao ni procedure za formiranjem mirovnog vijeća budući da, kako su naveli, ispunjavaju svoje obaveze iz važećih kolektivnih ugovora.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 16:51