StoryEditor

Vijeće EU-a obnovilo ekonomske sankcije Rusiji za još šest mjeseci

Piše fena  /  22.07.2024., 14:26h

Vijeće Europske unije je danas obnovilo restriktivne mjere EU-a s obzirom na kontinuirane akcije Ruske Federacije koje destabiliziraju situaciju u Ukrajini za još šest mjeseci, do 31. siječnja 2025. godine.

Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. godine, značajno su proširene od veljače 2022. kao odgovor na neizazvanu, neopravdanu i nezakonitu vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine.

Sankcije se sastoje od širokog spektra mjera, uključujući ograničenja trgovine, financija, tehnologije i robe s dvojnom namjenom, industrije, prometa i luksuzne robe. One također obuhvaćaju i zabranu uvoza ili prijenosa pomorskim putem sirove nafte i određenih naftnih proizvoda iz Rusije u EU, de-SWIFTing nekoliko ruskih banaka i obustavu emitiranja i licenci u Europskoj uniji za nekoliko medija koje podržava Kremlj. Osim toga, posebne mjere omogućuju EU-u da se suprotstavi zaobilaženju sankcija, navodi se u priopćenju Vijeća Europske unije. 

Sve dok nezakonite radnje Ruske Federacije nastavljaju kršiti zabranu upotrebe sile, što predstavlja ozbiljno kršenje obaveza prema međunarodnom pravu, primjereno je zadržati na snazi ​​sve mjere koje je nametnula EU i poduzeti dodatne mjere, ako je potrebno.

Dnevnik.ba

08. rujan 2024 01:54