StoryEditor

Veliki prosvjedi u Francuskoj nakon izbora i poraza desnice

Piše desk  /  08.07.2024., 08:59h

Nakon izbora u u Francuskoj, narod je izašao na ulice i prosvjeduje.

Tisuće građana prosvjeduje na ulicama diljem Francuske. Ne vodi se samo bitka u parlamentu. Policija baca suzavce kako bi rastjerali razjarene ljude, dok ih prosvjednici gađaju bocama, petarama, pale bicikle... Sukobi su nastali nakon rezultata parlamentarnih izbora, odnosno neočekivane pobjede ljevičarske koalicije nad krajnjom desnicom.

Ako se potvrde sadašnje projekcije, parlament će biti podijeljen u tri velike skupine s vrlo različitim platformama. Treba naglasiti kako te tri velike skupinje nemaju nikakvu tradiciju zajedničkog rada. Francuska je na nedjeljnim izborima izabrala parlament u kojemu nitko neće imati apsolutnu većinu. Ljevičarska koalicija neočekivano je preuzela prvo mjesto ispred krajnje desnice.

Društvenim mrežama se šire vidozapisi i fotografije nereda na francuskim ulicama. "U Francuskoj, komunisti i islamisti slave pobjedu. Slave tako da uništavaju i prosvjeduju", napisala je jedna korisnica na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Debakl desnice

Prema službenim rezultatima Nova narodna fronta osvojila je 182 mandata, Macronov Savez za republiku osvojio je 163 mandata i Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojilo je 143 mandata. Parlament ima 577 mjesta,a  289 potrebno je za većinu.

S obzirom na to da Francuska koristi većinski izborni sustav u 577 okruga, ljevica i centristički savez Emmanuela Macrona dogovorili su da će kandidati sa slabijim rezultatima u prvom krugu odustati kako bi u drugom krugu izolirali krajnju desnicu.

To se pokazalo uspješnim jer se čak 216 kandidata ljevice prije drugog kruga. Iako je Macronov centristički savez osvojio 80 mandata manje, i dalje imaju više mandata od krajnje desnog Nacionalnog okupljanja koje je doživjelo debakl.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 14:19