StoryEditor
reakcija

VELEPOSLANSTVO SAD OSUDILO IZJAVU O "VLASNICIMA" I "PODSTANARIMA": BiH je zajednički dom svim svojim konstitutivnim narodima i građanima

Piše desk  /  07.09.2024., 17:44h

Američko Veleposlanstvo osudilo je izjavu Džafera Alića (SDA), predsjednika Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije da su Bošnjaci vlasnici BiH, koji imaju neugodne podstanare, iza kojih treba mest, čistit.

Na upit Hrvatskog Medijskog Servisa kako komentiraju tu Alićevu izjavu iz Veleposlanstva SAD su istakli kako je “Bosna i Hercegovina (BiH) zajednički dom svim svojim konstitutivnim narodima i građanima, gdje svaki pojedinac, bez obzira na svoje porijeklo, ima pravo doprinijeti zajedničkoj budućnosti i prosperitetu zemlje”.

-U javnom diskursu nema mjesta jeziku koji promovira netoleranciju i sugerira da je BiH isključivo domovina samo jedne etničke grupe. To nije bio slučaj stotinama godina i nije tako ni danas. Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju retoriku, bilo da dolazi od bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih političkih ili drugih aktera, koja nastoji posijati daljnje podjele u BiH. To je neodgovorno i opasno, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Američkog veleposlanstva u BiH za HMS.

Pozivaju sve pojedince, posebno političke i druge javne dužnosnike, da prepoznaju da je “BiH zajednički kulturni i povijesni prostor, da poduzmu konkretne korake na promoviranju pomirenja, te se fokusiraju na provedbu reformi neophodnih da građani BiH uživaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost unutar euroatlantskih institucija koju oni, njihova djeca i unuci žele i zaslužuju”.

Podsjetimo u intervju za BIR TV, televiziju Islamske zajednice u BiH Alić je uz ostalo kazao: “Ja mislim da smo mi vlasnici u zemlji, a da imamo neugodne podstanare, iza kojih uvijek moramo čistit, mest i tako dalje, popravljati, izgrađivati, graditi, nadograđivati.” Ovo je Alić kazao referirajući se na tvrdnju urednika i voditelja kako ima dojam da su “Bošnjaci podstanari u svojoj zemlji”.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 18:33