StoryEditor
Yossi Peled

Umirovljeni general IDF-a: "Iran pravi vatreni prsten oko Izraela"

Piše desk  /  09.10.2024., 11:36h

Umirovljeni general IDF-a i bivši načelnik "Sjevernog zapovjedništva" te član vladajuće stranke Likud, Yossi Peled, kazao je za HRT-ov "Studio 4" kako svaki neprijatelj Izraela svoje ishodište ima u Iranu. Ustvrdio je kako režim iz Teherana oko Izraela godinama gradi "vatreni prsten" koji IDF trenutno uništava.

Govoreći o tome zašto je Izrael odlučio ući u južni Libanon, umirovljeni general Yossi Peled, odgovorio je kako je to rezultat Hezbolahove podrške Hamasu.

- Vrlo jednostavan odgovor, iako je situacija jako kompleksna. To je rezultat činjenice da je Hezbolah odlučio poduprijeti Hamas. Kao što znate, mi smo započeli s operacijama na jugu i nakon 24 sata, Hezbolah se uključio u borbu protiv Izraela, rekao je.

Podsjetio je kako je to za rezultat imalo masovno raseljavanje izraelskih državljana na sjeveru zemlje uz granicu s Libanonom.

"Jednom kada započnete rat, morate platiti cijenu za njega"

- Rat u Libanonu je jedna vrlo okrutna situacija. Nadam se da će biti što manje žrtava među izraelskim vojnicima. No, jednom kada započnete rat, morate platiti cijenu za njega, istaknuo je.

Ponovio je kako je glavni motiv povratak izraelskog stanovništva na sjever.

- Nemamo lijepa iskustva s Libanonom. Prije mnogo godina, kada sam bio zapovjednik "Sjevernog zapovjedništva", bili smo u tzv. sigurnosnoj zoni u Libanonu. To je bio djelić zemlje osam do 15 kilometara od izraelske granice. Povukli smo se od tamo u svibnju 2000. godine, prisjetio se.

- Da ste me pitali prije godinu dana koje su sposobnosti Hezbolaha, tada bih to procijenio kao veoma veću prijetnju. Nemojte me krivo shvatiti, situacija jest ozbiljna, ali uspjeli smo u relativno kratkom vremenu, unutar dva tjedna, značajno oslabiti Hezbolah, ustvrdio je.

Naglasio je kako je Hezbolah još uvijek prijetnja, ali ni blizu onakva kakav je bio prije dva do tri tjedna.

- Moramo naći način da to riješimo, koliko će nam vremena trebati, ne znam, dodao je.

Iranski "vatreni prsten" oko Izraela

Upitan boji li se novog iranskog napada i izbijanja rata, odgovorio je kako je Teheran glavno ishodište svih problema.

- Ne bojim se toga. Došli ste do glavnog pitanja. Govorimo o Hamasu, Hezbolahu i to nije lak izazov za Izrael, no na kraju dana, samo je jedan čimbenik iza njih - Iran. Iran već dugo godina ustraje na gradnji "vatrenog prstena" oko Izraela. Na sjeveru Hezbolah, na jugu Hamas, na istoku militanti u Iraku, neki su čak i u Siriji, zatim imate i Jemen, rekao je.

- Sada počinjemo razbijati taj prsten. Rješenje je nešto što ne trebamo dogovoriti s Hezbolahom, nego s Iranom. Postoji i jedna iluzija, odnosno uvjerenja da ako se Izrael bori na više frontova, da je to početak kraja naše države. Izrael će tu ostati zauvijek, kazao je.

Govoreći o razvoju iranskog nuklearnog programa, ustvrdio je kako to više nije samo prijetnja za Izrael, nego i za cijeli svijet.

Upitan što su mogući ciljevi izraelske odmazde, našalio se i kazao kako bi "bilo glupo sjediti pred medijima i objašnjavati što su točno mete koje bi Izrael mogao napasti", unatoč tome što predsjednik SAD-a Joe Biden uvelike javno licitira s mogućim metama.

- Između nas, ne mogu utjecati na predsjednika Bidena, mogu samo govoriti o nama, bolje je da manje govorimo, a više činimo. Nikad ne bi smjeli zaboraviti koliko nas SAD podržava. Neki od nas ponekad zaboravljaju da im puno toga dugujemo, zaključio je.

Dnevnik.ba

14. listopad 2024 14:57