StoryEditor

Ukrajinci zauzeli Sudžu, u tri ruske regije na snazi protuterorističke mjere

Piše desk  /  10.08.2024., 11:29h

Ruska vojska napreduje u Donbasu, ali je ukrajinska vojska iznenadila munjevitom invazijom na Kursku oblast u Rusiji. Ukrajinci su poslali najbolje postrojbe i zauzeli desetke naselja te se probili i do 30 km u dubinu ruskog teritorija.

Rusija je uvela protuterorističke mjere u tri regije koje graniče s Ukrajinom. A na društvenim mrežama objavljena je snimka ukrajinskih vojnika koji tvrde da su zauzeli ruski grad Sudžu.

Na društvenim mrežama objavljena je snimka ukrajinskih vojnika koji tvrde da su zauzeli ruski grad Sudžu, blizu granice s Ukrajinom. Kažu da su iz 61. ukrajinske brigade i da su zauzeli Gazpromovo plinsko postrojenje. Rusija za sada na to nije odgovorila, ali i dalje se bori kako bi suzbila veliku akciju ukrajinske vojske na svojem teritoriju. 

Vlasti u Kijevu ne žele komentirati akciju u ruskoj regiji Kursk, ali u sinoćnjem obraćanju predsjednik Volodimir Zelenski dao je naslutiti da je riječ o pomno osmišljenoj operaciji.

- Želim zahvaliti svim ratnicima koji obnavljaju naš fond za razmjenu zarobljenika tako što hvataju okupatore i pomažu u oslobađanju naših ljudi iz ruskog zarobljeništva. To je vrlo važno i bilo je posebno učinkovito posljednja tri dana. Moramo osloboditi sve naše ljude koji su i dalje u ruskom zarobljeništvu, poručio je.

Rusija je u subotu rano ujutro uvela protuterorističke mjere u tri regije koje graniče s Ukrajinom, izvješćuju ruske novinske agencije.

Agencije su citirale regionalne guvernere i Nacionalni antiteroristički odbor koji su poručili da će se posebni režim primijeniti na regiju Kursk, u kojoj se ruske snage bore protiv ukrajinskog prodora, te regije Belgorod i Brjansk.

Novinska agencija RIA piše da mjere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenja prijevoza u određenim područjima, pojačano osiguranje oko osjetljivih mjesta i prisluškivanje telefonskih i drugih komunikacija.

Ruske mjere uvedene su nakon što su prije tri dana ukrajinske snage pokrenule veliku ofenzivu u regiji Kursk. Na to je područje ušlo više od tisuću ukrajinskih vojnika, uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 19:44