StoryEditor
prekogranični napad

Ukrajina tvrdi da kontrolira oko 1.000 kvadratnih kilometara ruske regije Kursk

Piše fena  /  12.08.2024., 21:30h

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske objavio je u ponedjeljak da Kijev kontrolira oko 1.000 kvadratnih kilometara ruske regije Kursk, što su njegovi prvi javni komentari otkako je Ukrajina pokrenula svoj najveći prekogranični napad u skoro dvoipolgodišnjem ratu punog obima.

Dok se Rusija još bori da odvrati upad sedam dana nakon što je počeo, predsjednik Volodimir Zelenski objavio je video isječak Oleksandra Sirskog, čelnika svojih oružanih snaga, kako podnosi izvještaj o borbama.

- Nastavljamo s provođenjem ofenzivne operacije u regiji Kursk. Trenutno kontroliramo oko 1000 kvadratnih kilometara teritorije Ruske Federacije - kazao je.

Zelenski je izjavio da je sastanak najviših zvaničnika naredio pripremu "humanitarnog plana" za to područje.

Ruski vršitelj dužnosti guvernera regije Kursk, Aleksej Smirnov, priopćio je da Ukrajina kontrolira 28 naselja, a upad je bio oko 12 kilometar dubok i 40 kilometara širok.

U objavi je ukrajinski čelnik saopćio da je ministarstvu obrane i diplomatima naređeno da predstave popis "potrebnih radnji" za dobivanje dopuštenja zapadnih saveznika Kijeva za korištenje dalekometnog oružja za napade na Rusiju.

Ministar obrane Rustem Umerov pozvao je Pariz tijekom dana da ukine zabranu zapadnih napada oružjem na vojne ciljeve u Rusiji tijekom razgovora s francuskim kolegom Sebastienom Lecornuom, navodi se u ukrajinskom priopćenju, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. rujan 2024 03:43