StoryEditor
akcija fup-a

Uhićeni Hermedin Zornić i Slaven Zeljko, sumnjiči ih se za zloporabu položaja

Piše desk  /  09.07.2024., 15:41h

Po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo, a po okončanju pretresa u gospodarskom društvu Operator - Terminali FBiH, pripadnici FUP-a su uhitili Hermedina Zornića i Slavena Zeljku.

Kako navode iz Tužiteljstva KS, oni su uhićeni zbog kaznenih djela zlouporaba položaja ili ovlasti i povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju. Nakon kriminalističke obrade u FUP-u, osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužiteljstva KS.

Sumnjiče se da su tijekom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u gospodarsko društvo Operator - Terminali FBiH bez raspisivanja javnog oglasa, odnosno mimo procedura, prenosi Klix.

Većina uposlenih nisu ispunjavali uvjete za radna mjesta na koja su raspoređeni.

Gospodarsko društvo "Operator - Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo, je osnovano Odlukom Vlade Federacije BiH 2003. godine s osnovnom namjenom skladištenja nafte i naftnih derivata. U 100% su vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Naknadnim odlukama Vlade FBiH, Društvu je na korištenje i raspolaganje dodijeljena imovina Energopetrola d.d., koja je izuzeta iz procesa dokapitalizacije od strane INA/MOL d.d.

To je terminal u Luci Ploče, kontinentalni terminali u Živinicama kod Tuzle, Blažuju kod Sarajeva, Mostar i Bihać, a dodijeljena je na korištenje i imovina tzv. vojnih terminala Misoča-Ilijaš, Pajtov han-Vareš, Pokoj-Bihać, Dretelj-Čapljina i Raštani - Mostar.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 06:08