StoryEditor
Ismail Hanijeh

Ubijen vođa Hamasa. Projektil pogodio njegovu rezidenciju u Teheranu

Piše desk  /  31.07.2024., 10:10h

Ismail Haniyeh, najviši politički vođa Hamasa, ubijen je u Teheranu, objavio je Hamas rano jutros.

U priopćenju Hamasa stoji da skupina "oplakuje Hanijeha koji je umro kao posljedica podmuklog cionističkog napada na njegovu rezidenciju u Teheranu, nakon sudjelovanja u ceremoniji inauguracije novog iranskog predsjednika". Iranska revolucionarna garda potvrdila je atentat, a analitičari tvrde da je Izrael ubio Haniyeha. Rusija, Iran i Turska osudile su ubojstvo.

Izraelska vojska priopćila je i da su borbeni zrakoplovi izraelskih zračnih snaga u području Bejruta ubili Hezbolahovog najvišeg vojnog zapovjednika i šefa njegove strateške jedinice Fuada Shukra, također poznatog kao Sajid Muhsan. 

Ismail Haniyeh je ubijen tijekom noći, oko 2 sata ujutro, dok je boravio u rezidenciji za ratne veterane, javljaju iranski državni mediji. Nour News je izvijestio da je zgradu pogodio projektil i da se "provodi istraga kako bi se utvrdile pojedinosti iza terorističke operacije".

Izrael za sada nije preuzeo odgovornost

Izrael još nije objavio službeno priopćenje o ubojstvu Ismaila Hanijeha, ali to je česta reakcija kada su u pitanju atentati koje provodi njegova obavještajna agencija Mossad. Međutim, već je ranije obećao ubojstvo Hanijeha i drugih čelnika Hamasa zbog napada na Izrael iz 7. listopada, kada je ubijeno 1200 ljudi ubijeno, a 250 njih je uzeto za taoce. U travnju su u izraelskom zračnom napadu na Gazu ubijena tri Hanijehova sina i četvero njegovih unuka.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 04:40