StoryEditor
istraživači podzemlja

U Tomislavgradu počeo dvodnevni skup speleologa

Piše fena  /  19.10.2024., 16:39h

U Tomislavgradu je u petak započeo dvodnevni skup speleologa, najveće okupljanje istraživača podzemlja u Bosni i Hercegovini.

Organizator skupa je Speleološko društvo Mijatovi dvori iz Tomislavgrada, a kako je za Fenu kazao njihov predstavnik Josip Marković, na njemu sudjeluju speleolozi i znanstvenici s područja BiH ali i susjednih zemalja koji će, između ostaloga, predstaviti svoje rezultate speleoloških istraživanja.

Program je započeo u petak u gradskoj kinodvorani gdje je održan program pod nazivom "Speleologija za najmlađe", a nastavlja se danas brojnim predavanjima.

Govoreći o Speleološkom društvu Mijatovi dvori, koje je osnovano 2000. godine, Marković je kazao kako su ključni trenutci za njihov razvoj bile organizacije međunarodnih znanstvenih i istraživačkih ekspedicija.

Kako ističe, sve to rezultiralo je time da danas imamo preko 230 nacrtanih i arhiviranih speleoloških objekata te na desetke znanstvenih radova iz raznih područja znanosti.

- Istražujući ne samo Tomislavgrad, nego i područje cijele županije (a ponekad i šire) donosimo nove spoznaje i vrijedne rezultate te od neistraženog kraja, kakav je naša općina bila prije naših ekspedicija, postajemo prilično dobro istražen kraj. Školovanjem, tj. održavanjem speleoloških škola koje su započele 2012., školujmo mlade speleološke pripravnike i tako dobivamo obučene mlade ljudi, a neki od njih danas i vode ovo društvo - rekao je on.

Damir Basara iz "Osmice" - društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca održao je predavanja o značaju speleoloških istraživanja, istaknuvši da su špilje i jame oduvijek smatrani zagonetnim i zanimljivim mjestima te su kroz povijest bili pokretač ljudske istraživačke znatiželje.

Najvrjedniji rezultat speleoloških istraživanja je topografski nacrt speleološkog objekta. Osim dimenzija prostora, nacrt pruža vrlo vrijedne informacije o smjeru pružanja podzemnih kanala, podzemnim vodama, geološkim, biološkim, arheološkim, paleontološkim i klimatološkim značajkama nekog objekta, istaknuo je Basara, dodavši da su s arheološkog gledišta špilje zatvorene kapsule koje vrijedno čuvaju dokaze boravka ljudi i životinja u njima. 

Arheolog i kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber nazočne je upoznao s međunarodnom speleološkom i znanstveno-istraživačkom ekspedicijom "Ponor Kovači Izvor Ričine".

Iako su na prostoru Buškog jezera prije potapanja vršena arheološka istraživanja te detaljan terenski pregled, arheološki potencijal Izvor-špilje Ričine ostao je nezamijećen. Tijekom speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije 2015. godine pronađen je litički materijal, što je i bio povod da se iste godine organizira i intenzivni arheološki pregled lokaliteta tijekom kojega su pronađeni brojni litički artefakti.

Na skupu će biti proglašen i pobjednik natječaja za najbolju speleofotografiju.

Pokrovitelji ovog dvodnevnoga događaja su Vlada Hercegbosanske županije, općina Tomislavgrad, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, Srednja strukovna škola Tomislavgrad, Planinarski savez BiH, te Šumsko gospodarsko društvo Hercegbosanske šume Kupres.

Dnevnik.ba

25. listopad 2024 02:23