StoryEditor
sad

U Teksasu se meci sad mogu kupiti u samoposlužnim automatima

Piše desk  /  13.07.2024., 17:49h

Ured za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) dopustio je strojeve, rekavši za CNN u izjavi: “Savezna dozvola nije potrebna za prodaju streljiva. Međutim, komercijalna prodaja streljiva mora biti u skladu s državnim zakonima kao i svim primjenjivim federalnim zakonima.”

Automati za prodaju streljiva po novome će biti postavljeni u trgovinama mješovitom robom u Alabami, Teksasu i Oklahomi, javlja CNN. Radi se o odluci koja je izazvala burne reakcije dužnosnika u tim državama.

Kako provjeravaju identitet?

American Rounds, distributer automata, koristi AI tehnologiju kako bi skenirao identifikacijske oznake kupaca, a ima i softver za prepoznavanje lica kojim provjerava identitet kupca, navodi se na web stranici tvrtke.

Softver na taj način potvrđuje dob kupca te odgovara li osoba koja koristi stroj skeniranoj identifikaciji. Svaki stroj prodaje streljivo za različite kalibre vatrenog oružja, uključujući puške, sačmarice i pištolje, objavila je kompanija American Rounds.

Grant Magers, izvršni direktor tvrtke, rekao je da su mu se lokalne trgovine obratile u proljeće 2023. u vezi s korištenjem njegove tehnologije za prodaju streljiva. Tvrtka je izbacila svoj prvi dispenzer u Alabami prošlog studenog.

"Nije to mnogo drugačije od osnivanja bilo koje druge tvrtke", rekao je Magers, prenosi Index.hr.

Federalni ured to dopustio

Ured za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) dopustio je strojeve, rekavši za CNN u izjavi: “Savezna dozvola nije potrebna za prodaju streljiva. Međutim, komercijalna prodaja streljiva mora biti u skladu s državnim zakonima kao i svim primjenjivim federalnim zakonima.”

Ured državnog tužitelja Oklahome kaže za CNN da "pregled državnih statuta pokazuje da su ovi automati zakoniti". CNN je stupio u kontakt s državnim odvjetnicima Alabame i Teksasa kako bi potvrdili legalnost dispenzera u njihovim državama.

Ranije ovog mjeseca uklonjen je i premješten sličan stroj koji je bio postavljen u Tuscaloosi u saveznoj državi Alabami.

"Mi smo kao tvrtka donijeli odluku o preseljenju tog stroja jer nismo imali prodaju koju smo željeli na toj lokaciji u usporedbi s našim drugim lokacijama", rekao je Magers.

"Ne vidim to kao nužnost"

Kip Tyner, član gradskog vijeća Tuscaloose, rekao je za CNN: “Streljivo bi tako moglo doći u ruke ljudi koji nisu toliko odgovorni. Jednostavno to ne vidim kao nužnost.”

"Moglo bi doći do svađe, a netko se naljutio na nekog drugog bi, umjesto da se ohladi, mogao su otići u trgovinu po streljivo i upotrijebiti ga iz pogrešnih razloga", rekao je Tyner.

American Rounds planira se proširiti u više država. Kažu da su već primili ponude iz trgovina u Kaliforniji, Floridi i na Havajima, rekao je Magers. Tvrtka, rekao je, postavlja još dva dispenzera u Teksasu i Coloradu u sljedećih nekoliko tjedana.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 00:54