StoryEditor
"Ne zatvarajmo oči"

U porastu nasilje nad djecom uz pomoć chat botova

Piše fena  /  06.06.2024., 18:12h

Novi zabilježeni oblik nasilja nad djecom je uz pomoć umjetne inteligencije, odnosno uz pomoć različitih chat botova. U znatnom porastu je seksualno nasilje, kao i svaka vrsta vršnjačkog nasilja.

Ovo je rečeno danas na panel diskusiji u okviru društveno odgovorne kampanje "Ne zatvarajmo oči. Zaštitimo djecu na internetu", koju kompanija "m:tel" provodi uz partnersku podršku UNICEF-a u BiH i Plavog telefona.

Nineta Popović, voditeljica odjela za komunikacije kancelarije UNICEF-a u BiH, kaže da se globalno bilježi da djeca sve više postaju žrtve različitih manipulacija u kojima se koristi umjetna inteligencija.

- Tolerancija prema nasilju treba da bude nula. Kada se susretnemo s posljedicama nasilja već je kasno – poručila je Popović.

Savjetodavna besplatna linija Plavi telefon bilježi veliki porast prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom, ali i djece i mladih koja traže razgovor o mentalnom zdravlju.

Maja Kovačević, savjetnica i psiholog u okviru savjetodavne linije Plavi telefon, rekla je da je prošle godine zabilježeno oko 18.000 poziva i oko 3.500 upita putem chat savjetovanja.

- Oko 88.000 prijava smo proslijedili nadležnima što je duplo više u odnosu na prethodne godine – rekla je Kovačević.

Na ovu liniju su djeca najčešća prijavljivala nasilje u porodici, ali i nasilje putem interneta.

- Nasilje putem interneta je oko pet puta veće nego prije tri godine, a najzastupljenije teme su emocionalno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje. Djeca nam se često obraćaju kako bi razgovarali o mentalnom zdravlju, a suicid je najzastupljeniji problem zbog koji nas zovu – rekla je Kovačević.

Marija Jakovljević iz Centar za socijalni rad Banja Luka kaže da se, kada je u pitanju digitalna sfera, prepoznaju oblici psihičkog nasilja nad djecom i seksualnog, odnosno spolnog nasilja.

- Ali, i ta digitalna platforma postaje medij za dogovaranje među maloljetnicima u smislu pripreme tuča koje se organiziraju ili unaprijed planiranih napada na druge maloljetnike – istakla je ona.

Centra za socijalni rad se bavi psihološkom podrškom i za žrtvu i za počinitelje nasilja.

– Posljedice nasilja su ozbiljne, višestruke i znaju biti ekstremne, poput razvoja depresije, te pokušaja samoubojstva kod slučajeva psihičkog i seksualnog nasilja – navela je Jakovljević uz napomenu da se bilježi grublje i brutalnije fizičko nasilje.

U kompaniji m:tel kažu da je ova panel diskusija posljednja u nizu u ovom ciklusu kampanje koja je uključivala stručnu javnost.

– Prijedlozi rješenja i savjeti su dobrodošli, a suštinski zaključci su da moramo imati zajednički pristup bez obzira da li se radi o školama, roditeljima, institucijama ili medijima. Prvo se moramo informirati o tome koje su opasnosti, da se moramo educirati o set koraka koje potrebno učiniti ako se nešto tako desi, te kako se zaštiti – navode u kompaniji "m:tel“.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 01:53