StoryEditor
zloupotreba položaja i ovlasti

Tužiteljstvo BiH u žalbi zatražilo izricanje strože kazne Selmi Cikotiću

Piše fena  /  13.08.2024., 18:06h

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u žalbi je zatražilo izricanje strože kazne nekadašnjem ministru obrane BiH Selmi Cikotiću, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, dok je obrana predložila da se presuda preinači ili ukine i postupak vrati na ponovno suđenje.

Optuženi Cikotić je na početku naveo kako su njegovi branitelji odlučili da ne prisustvuju ročištu zbog aktualnog štrajka odvjetnika, nakon čega je predsjedavatelj Apelacijskogg vijeća Redžib Begić kazao da je Sud zaprimio molbu obrane za odgodu pretresa.

Podsjetio je na obavijest Odvjetničke komore Federacije te odluku o organiziranju prosvjeda s obustavom rada i zastupanja odvjetnika u predmetima obrane po službenoj dužnosti pred Državnim sudom, te dodao da optuženi ima izabrane branitelje i da su oni bili dužni pristupiti.

Kako je naveo Cikotić, interpretacija njegovih branitelja je da se odredba štrajka odnosi i na njih, nakon čega je sudac Begić podsjetio na odredbu Zakona o kaznenom postupku prema kojoj nema prepreke za održavanje sjednice Vijeća ako su branitelji uredno obaviješteni te dodao da su ispunjeni uvjeti za održavanje pretresa.

Sudac Begić je kazao kako je Tužiteljstvo uložilo žalbu zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji s prijedlogom da se prvostupanjska presuda preinači i optuženom izrekne stroža kazna.

Branitelj Kadrija Kolić je, prema riječima sudac Begića, uložio žalbu zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, povrede Kaznenog zakona te zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o kaznenopravnoj sankciji s prijedlogom da Sud preinači presudu ili da je ukine i vrati predmet na ponovno suđenje.

U odgovorima su Tužiteljstvo i Obrana zatražili da se žalba suprotne strane odbije.

Cikotić je početkom prosinca prošle godine osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti u svojstvu nekadašnjeg ministra obrane.

Proglašen je krivim da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra, prilikom planiranog rješavanja viškova naoružanja, pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba na štetu BiH. Proglašen je krivim po svih šest tačaka optužnice, u kojima su navedeni pojedinačni iznosi koristi pribavljene “Scoutu”, koji se kreću od nekoliko desetina tisuća do više od dva milijuna američkih dolara.

Tužitelj Mladen Furtula je kazao kako je Tužiteljstvo u svojoj žalbi vrlo detaljno obrazložilo iz kojeg razloga izrečena zatvorska kazna nije adekvatna te zašto bi optuženom trebalo izreći veću kaznu. Obrana, prema njegovim riječima, tokom prvostupanjskog postupka nije umanjila dokaznu snagu Tužiteljstva.

Cikotić je ocijenio da tužitelj nije dokazao da je postojao dogovor između njega i njegovog pomoćnika Trpimira Repca, kao i da je Tužiteljstvo ignoriralo Zakon o obrani te Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva obrane. Kako je rekao, Tužiteljstvo nije dokazalo da je postojao dogovor, kao niti umišljaj za počinjenje kaznenog djela.

Dodao je da predstavnike “Scouta” nikada nije vidio, da Tužitejstvo nije dokazalo temelj optužbe te da od Vijeća očekuje donošenje korektne presude.

Nakon što ga je član Apelacijskog vijeća Hilmo Vučinić upitao da li ima dokaz da je vještak Berko Zečević uposlenik “Scouta”, Cikotić je kazao kako je svjedok obrane Muriz Čelik izjavio da vještak Zečević u ime “Scouta” šalje e-mailove sa svoje adrese.

Odluka o žalbama Tužiteljstva i Obrane će biti donesena naknadno, javlja BIRN BiH.

16. rujan 2024 20:03