StoryEditor
otišao na odmor

Turčin tvrdi da su ga migranti oteli u Sarajevu, prebacili na granicu s Hrvatskom, pa tražili otkupninu

Piše fena  /  12.08.2024., 19:39h

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je kako je državljanin ove zemlje Muhammed Colak uspješno vraćen u Tursku nakon slučaja kidnapiranja koji se desio u BiH, a epilog imao u Hrvatskoj.

Naime, Ministarstvo vanjskih poslova Turske navelo je kako je Muhammed Colak bio kidnapiran u BiH te da je nakon toga prebačen na granicu s Hrvatskom. Nakon opsežne akcije službi, on se letom iz Sarajeva vratio u Tursku gdje su ga na aerodromu dočekali mediji.

Nakon što se Colak vratio u Tursku, novinske agencije u ovoj zemlji izvijestile su o detaljima cijelog slučaja.

"Otišao sam u Sarajevo na odmor i vjerojatno me kidnapirala afganistanska banda uz umiješanost nekih taksista. Prva dva dana nije se spominjala otkupnina. Jednostavno smo hodali, prelazili planine, sve dok nismo stigli do hrvatske granice. Tamo su tražili da pozovemo porodice za otkupninu. Nakon toga smo bili podvrgnuti teškom nasilju", tvrdi Colak, piše agencija IHA, a prenosi Klix.

Kada je otkupnina plaćena, Colak ističe kako su ga pustili na planinski put.

"Zahvaljujući naporima našeg konzulata u Sarajevu i Ministarstva vanjskih poslova, uspio sam se sigurno vratiti u Tursku. Zahvaljujem se svima koji su uključeni", dodao je.

Inače, pripadnici Službe za poslove sa strancima 8. kolovoza izveli su akciju i pretres objekata u prihvatnom centru Blažuj kod Sarajeva te je izvršena kontrola 1.082 migranta.

Kod migranata pronađena određena količina hladnog oružja koje je služilo migrantima za međusobni obračun i isto je oduzeto.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 18:01