StoryEditor
izbori u sad-u

Trump: "Kamala Harris je radikalna ljevičarka koja će uništiti našu zemlju ako ikada bude izabrana"

Piše desk  /  25.07.2024., 08:54h

Predsjednik Joe Biden u srijedu je izjavio da je odustajanje od kampanje za reizbor i podržavanje njegove potpredsjednice Kamale Harris kao demokratske kandidatkinje najbolji način da se ujedini zemlja i spasi demokracija, uprkos njegovoj ambiciji da osvoji drugi mandat.

Bidenova objava da će prekinuti svoju predsjedničku kandidaturu u nedjelju uslijedila je nakon katastrofalne rasprave s Donaldom Trumpom u lipnju, koja je dala dodatnu težinu pitanjima o njegovoj sposobnosti da porazi republikanskog kandidata ili da odsluži još četiri godine ako uspije.

U svom obraćanju naciji iz Ovalnog ureda, 81-godišnji predsjednik kazao je kako vjeruje da zaslužuje ponovno biti izabran na temelju svojih zasluga tijekom prvog mandata.

- Ali ništa, ništa ne može stati na put spašavanju naše demokracije. To uključuje osobne ambicije. Zato sam odlučio da je najbolji put naprijed prenijeti baklju novoj generaciji. To je najbolji način da ujedinimo našu zemlju - poručio je.

U objavi na svojoj platformi Truth Social, Trump je naveo da je Bidenov govor bio "jedva razumljiv i jako loš".

U tri dana od Bidenove odluke, Harris je dobila široku podršku u kompletnoj Demokratskoj stranci i revitalizirala je svoju predizbornu kampanju. Harris, prva crnkinja i Amerikanka azijskog porijekla na položaju potpredsjednice, postat će prva žena izabrana za predsjednicu ako pobijedi 5. studenog.

Biden je pohvalio Harris (59) kao snažnu čelnicu koja bi bila efikasna predsjednica.

- Ona je iskusna, žilava je, sposobna. Bila mi je nevjerojatan partner i vođa naše zemlje. Sada je izbor na vama, američkom narodu - izjavio je.

Nekoliko sati ranije, Trump je pokušao ublažiti dio tog zamaha agresivnim govorom na predizbornom skupu, prvom otkako je pojavljivanje Harris promijenilo tijek izborne utrke.

- Ona je radikalna ljevičarka koja će uništiti našu zemlju ako ikada bude izabrana - kazao je.

Trump rutinski koristi uvrede u sučeljavanjima sa svojim protivnicima i jasno je dao do znanja da planira ignorirati savjet da zauzme mekši stav.

- Neću biti fin! - poručio je svojim oduševljenim pristalicama u Charlotteu, u saveznoj državi Sjeverna Karolina, jednoj od ključnih u kojima se izborne preferencije mogu okrenuti na bilo koju stranu.

Borbeni ton njegovog govora bio je snažan signal da su pred njim tri mjeseca ogoljene kampanje.

U svom prvom predizbornom skupu od Bidenove podrške, Harris je u utorak pokazala spremnost da se suprotstavi Trumpu, upoređujući svoju prošlost kao tužiteljice s njegovim dosijeom kao osuđenog kriminalca.

- Želimo li živjeti u zemlji slobode, suosjećanja i vladavine prava ili zemlji kaosa, straha i mržnje? - upitala je tijekom govora u Milwaukeeju.

Na Trumpovom skupu, bivši je predsjednik napao Harris kao pokretačku snagu u Bidenovoj administraciji koja bi se trebala smatrati odgovornom za njenu politiku prema imigraciji i drugim pitanjima.

-Kao carica granice, Kamala je otvorila naše granice što je omogućilo 20 milijuna ilegalnih stranaca da ulaze u našu zemlju iz cijelog svijeta - izjavio je Trump nakon trijumfalnog tjedna u kojoj se njegova stranka ujedinila oko njegove predsjedničke kandidature nakon neuspjelog pokušaja atentata prije dva vikenda.

- Ukinut ću svaku politiku otvorene granice administracije Biden-Harris, zapečatit ćemo granicu i zaustaviti invaziju Kamale Harris bez odgađanja - kazao je.

Dnevnik.ba

08. rujan 2024 01:59