StoryEditor
NINO RASPUDIĆ ZA DNEVNIK.BA

“Treći entitet je optimalno rješenje za BiH, a Hrvatska treba blokirati sve dokumente koji idu protiv bh. Hrvata“

Piše D  /  24.02.2022., 19:07h
“Gotovo je sigurno kako do izmjene Izbornog zakona neće doći, jer bošnjačka politička vrhuška ne pokazuje nikakvu volju da to učini. Uvjereni su da će sljedeće jeseni konačno u punini i trajno konzumirati ono što su im ‘stranci‘ servirali promjenama izbornog zakona još prije dvadeset godina“, rekao je Nino Raspudić, zastupnik MOST-a u Hrvatskom saboru za Dnevnik.ba.

Komentirajući Zaključke Hrvatskog narodnog sabora koji su doneseni na nedavnom izvanrednom zasjedanju, Raspudić je istaknuo kako smatra da su upućeni, prije svega, hrvatskoj javnosti u BiH i to kako bi ju se uvjerilo da se nešto ipak radi.

“Dijelom su upućeni i međunarodnoj zajednici, kao nažalost, zakašnjelo pokazivanje (malo) zuba. Upozoravali smo vrijeme da treba djelovati čvršće i jasnije, bojim se da je sada, na ovaj način, prekasno“, rekao je Raspudić.

Iako Hrvatska republikanska stranka koju MOST podržava nije više članica HNS-a BiH, Raspudić ističe da je HNS, onako kako je zamišljen iznimno važna institucija.

“Do sada je u praksi uglavnom funkcionirala kako prošireno leno HDZ-a BiH, ali to ne znači da još uvijek nema potencijal postati istinsko krovno političko tijelo Hrvata u BiH. Za svaki korak u takvom smjeru imat će našu punu potporu“, izjavio je.

Saborski zastupnik Raspudić ističe kako se nada da će se stvari u  funkcioniranju Hrvatskog narodnog sabora BiH ispraviti i da će se Republikanci, MOST-u najbliža politička opcija u BiH, vratiti u okrilje, takvog, kako kaže, istinskog HNS-a BiH.

Prema Raspudiću, izmjene Izbornog zakona su minimum ispod kojeg hrvatske stranke u BiH ne smiju ići.

“Treći entitet bi bio optimalno rješenje, ne samo za Hrvate već i za stabilnost i funkcionalnost BiH. Ali o tome najmanje govore HDZ-ovi političari jer se boje packi iz najdražih ambasada, neki zbog svojih briselskih karijera, neki zbog poslovnih interesa“, smatra Raspudić.

MOST-ov saborski zastupnik ističe i kako će Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade, pomoći Hrvatima u BiH sve do točke u kojoj neće riskirati packe iz Bruxelessa ili Berlina.

“Nikakvoj konkretnoj političkoj pomoći se od njega ne treba nadati. Hrvatska se mora po tom pitanju početi ponašati kao suverena država, punopravna članica NATO-a i EU, i blokirati sve dokumente tih organizacija koji idu protiv interesa Hrvata u BiH, a koje su i interesi svih dobronamjernih ljudi u višenacionalnoj državi – ravnopravnost i legitimna zastupljenost svih naroda“, rekao je Raspudić.

Komentirajući Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, Raspudić je istaknuo kako je upravo odnos prema bh. Hrvatima najpozitivniji segment njegove politike kao predsjednika države.

“Nemoguće je da se više ikada ponovi sramni odnos prema Hrvatima u BiH kakav je  bio u vrijeme Stjepana Mesića. Ali pilatovski, mategranićevski je na djelu i dan danas. Dovoljno je vidjeti žalosni primjer Marije Pejčinović Burić nakon što se uspela na čelo Vijeća Europe“, rekao je Raspudić.

Hrvati u BiH, smatra, trebaju pokazati da su politički narod, a ne neka etnička skupina bez glave, svijesti i političkih prava.

“Međunarodna zajednica je svega svjesna, više nikome ništa ne treba objašnjavati, nikoga moljakati i vući za rukav. Hrvati u BiH trebaju pokazati da su politički narod, a ne neka etnička skupina bez glave, svijesti i političkih prava, a Republika Hrvatska, kao što sam već rekao, se mora početi ponašati kao suverena država. S briselskim ćatama na čelu to ne može činiti. Ali ničija nije do zore sjala“, rekao je Raspudić za Dnevnik.ba.

10. rujan 2024 19:38