StoryEditor
Hrvatski zastupnik

Tonino Picula novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju

Piše desk  /  22.10.2024., 12:00h

Hrvatski zastupnik socijalista i demokrata Tonino Picula (SDP) izabran za izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju a na toj poziciji zamijenit će Vladimira Bilčika, slovačkog zastupnika iz redova Europske pučke stranke (EPP).

U posljednjem sazivu Europskog parlamenta Picula je radio kao koordinator SD u Odboru za vanjske poslove (AFET), bio predsjednik Radne skupine za zapadni Balkan u AFET-u te stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa SAD-om i s Crnom Gorom.

Također radio je i kao izvjestitelj EP-a za preporuke o zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, ali i kao član izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i zamjenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

U lipnju ove godine izabran je četvrti puta za zastupnika Europskog parlamenta.

"Politika proširenja je zahtjevan proces koji od zemlje kandidata traži kontinuiran napor kako bi se ispunili dobro poznati kriteriji. Srbija mora uvjeriti partnere iz EU da ambicije opravdava stvarnim promjenama u nizu otvorenih pitanja", kazao je Picula tijekom susreta s veleposlanikom Srbije pri EU Danijelom Apostolovićem.

Picula je bio ministar vanjskih poslova u vladi Ivice Račana (2000.-2003.), ali i zastupnik Hrvatskog sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a te gradonačelnik Velike Gorice.

Dnevnik.ba

22. listopad 2024 12:00