StoryEditor
hrvatski eurozastupnik

Tomislav Sokol: "Hrvati su ti koji vode BiH prema EU"

Piše desk  /  25.10.2024., 21:53h

- Gostujući u Dnevniku RTV Herceg-Bosne, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol istaknuo je kako posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen šalje jasnu poruku potpore Europske unije zemljama Zapadnog Balkana, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Sokol je u razgovoru s urednikom i voditeljem Tihomirom Šutalom naglasio da Europska unija u ovom trenutku jasno pokazuje kako zemlje regije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, nisu prepuštene same sebi, posebno u kontekstu geopolitičkih previranja poput rata u Ukrajini i eskalacije na Bliskom istoku.

EU u BiH kao protivteža trećim silama

"Europska unija ojačava svoju prisutnost u Bosni i Hercegovini, a jedan od ključnih razloga za to je izbjegavanje prepuštanja tog prostora utjecaju trećih sila poput Rusije, Turske i Kine. Time se jasno pokazuje da ove zemlje, među kojima i BiH, nisu ostavljene same sebi," rekao je Sokol. Dodao je kako je važno što je Hrvatska članica Europske unije, jer Hrvati u BiH jedini gledaju prema Europi "bez fige u džepu," dok druge političke elite često gravitiraju drugim silama.

Osim političkog pristupa, Sokol je naglasio i da je jedan od prioriteta pomoći Bosni i Hercegovini u obnovi nakon nedavnih razornih poplava, kao i podrška u reformama koje bi ih približile europskim tekovinama. 

"Jači utjecaj Europske unije u Bosni i Hercegovini koristi Hrvatima, koji su prepoznati kao ključni faktor stabilnosti u državi. Za razliku od njih, političke elite drugih naroda često gaje naklonost prema drugim silama izvan europskog prostora, što dovodi do ozbiljnih izazova," istaknuo je.

Upozorenje na prijetnju islamizma i ruski utjecaj

Sokol je također komentirao geopolitički kontekst ruske agresije na Ukrajinu i jačanje europskog fokusa na susjedstvo, koje se reflektira i na Zapadni Balkan. Kritizirao je pristup Europske unije prema Srbiji, naglasivši kako taj pristup omogućava jačanje ruskog utjecaja u regiji, što je dugoročno destabilizirajuće za zemlje poput Crne Gore. Također, rekao je kako "nedavni napad u Bosanskoj Krupi podsjeća koliko je prijetnja islamizma stvarna, što zahtijeva jaču prisutnost Europske unije."

U kontekstu češćih posjeta europskih dužnosnika BiH, Sokol je rekao da bi njihov angažman mogao pomoći u prevladavanju političkih zastoja, uz poseban naglasak na problem nepovjerenja i nesklonosti prema dogovoru, posebno kod određenih bošnjačkih političkih figura, poput Bakira Izetbegovića. "Nadam se da će prisutnost Europske unije pridonijeti jačanju proeuropskih  snaga među Bošnjacima te pomoći u prevladavanju islamističkih tendencija," izjavio je Sokol, dodajući da je dugogodišnja politika bošnjačkih elita stvorila "histeriju" i iluziju među Bošnjacima da mogu dobiti "unitarnu BiH u kojoj će jedino oni imati kontrolu."

Komšić kao simbol bošnjačkog hegemonizma

Govoreći o izboru Željka Komšića, Sokol je istaknuo kako je upravo on primjer bošnjačkog hegemonizma i nespremnosti na dogovor s Hrvatima. "Komšića nisu izabrali Hrvati, već bošnjačka većina, što je simbolički izraz pokušaja nametanja dominacije nad Hrvatima u BiH," rekao je Sokol.

Zaključujući, Sokol je izrazio nadu kako će bošnjačke političke elite doživjeti "političku katarzu" i prestati inzistirati na unitarizmu, prihvaćajući suradnju s Hrvatima kao partnerima unutar Bosne i Hercegovine.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Dnevnik.ba

25. listopad 2024 21:54