StoryEditor
početak nastave

Tisuće učenika od danas u klupama, dio kreće za tjedan dana. Učenika u BiH sve manje....

Piše desk  /  02.09.2024., 12:17h

Danas točno u 7.30 zvono je u velikom broju škola u BiH označilo početak nastave. Nakon ljetne stanke, odnosno raspusta, od ranog jutra ponovno su se počela puniti školska dvorišta, a hodnicima nakon ljetnog odmora ponovno odjekuju dječji razgovori i smijeh, piše Večernji list BIH.

Tisuće školaraca danas će ponovno sresti svoje prijatelje iz školskih klupa i učitelje ili nastavnike, dok će prvašići danas ući u novu životnu avanturu upoznavanja i stjecanja novih prijatelja i znanja.

Inače, danas je školsko zvono označilo početak godine u RS-u i dijelu županija u Federaciji, dok će u klupe prvi put ove godine školarci u HNŽ-u, PŽ-u, ZHŽ-u sjesti tek 9. rujna. Škola je odgođena zbog vrućina. Na početku svake školske godine najviše pozornosti se posvećuje prvašićima, kojima polazak u školu predstavlja veliki događaj. Uz prvašiće, i ove godine ništa manje nisu bili uzbuđeni njihovi roditelji koji, kako su kazali, nisu mogli sakriti sreću, ponos, ali i mali strah kako će se njihovi mališani snaći u novoj sredini.

- Iskreno, malo su mi pomiješani osjećaji. Sretna sam što sam dočekala dan kad moj sin polazi u školu, ali moram priznati da se malo bojim kako će se snaći s novim prijateljima i kako će prihvatiti učiteljicu. Kao svaki, i ovaj početak svima u obitelji, ne mogu reći da je težak, ali donosi neko posebno uzbuđenje - kaže majka jednog prvašića.

Valja napomenuti da će velika većina osnovaca dobiti besplatne udžbenike, što je veliko olakšanje za roditelje. No, oni koji nisu te sreće, a imaju dva školarca, za kupnju udžbenika, školskog pribora, odjeće i obuće trebaju više od jedne prosječne plaće, koja iznosi oko 1400 KM. Naime, za pojedine komplete potrebno je izdvojiti više od 250 KM, dok bilježnice, školski pribor, pristojna torba i pernica koštaju najmanje 200 KM. Onim nešto starijima uglavnom je poznato kako sve funkcionira u školama, no uzbuđenja ne manjka ni učenicima koji su ove godine prvi put sjeli u klupe srednje škole. Inače, u svim županijama u Federaciji BiH, kao i na području Republike Srpske, standardno su zastupljeni razni smjerovi gimnazije te ekonomske škole, dok se ostala lepeza smjerova razlikuje od sredine do sredine.

No, i ove godine u nekim školama su uvedeni novi smjerovi. Tako su, primjerice, u okviru banjolučke Gimnazije učenici prvi put imali priliku upisati ogledni sportski smjer. Među novijim smjerovima u FBiH je - rudar, koji je pokrenut zbog ponovnog otvaranja rudnika oko Vareša. Digitalni marketing također je jedan od novijih smjerova koje nude određene škole u FBiH, kao i smjer šumarski tehničar. Kako bi potaknule učenike da više biraju smjerove u kojima je deficit kadrova, većina županija uvodi stipendije za polaznike tih škola. Primjerice, kako bi mlade privukla deficitarnim zanimanjima, Vlada Tuzlanske županije lani je izdvojila 100.000 KM za stipendiranje učenika koji upišu neka od tih zanimanja. Inače stipendiranje deficitarnih zanimanja dugogodišnja je praksa u TŽ-u, a iznos stipendije ovisi o broju prijavljenih učenika. Stipendije za deficitarna zanimanja dodjeljuju i Grad Mostar, Distrikt Brčko, Banja Luka..., a brojne lokalne zajednice učenicima nude i besplatan prijevoz u školu. Sve u cilju rasta broja upisanih učenika.

Manje učenika

Iako je danas prvi dan škole i dalje je zabrinjavajući kontinuiran pad broja učenika, kako u osnovnim tako i srednjim školama. Brojke su neumoljive, a podaci kažu da je u pet godina u školama gotovo 7000 učenika manje, točnije 6984, pišu Nezavisne novine. Na početku 2023./2024. školske godine u klupe osnovnih škola, prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, sjela su 83.353 učenika, dok je 2019./2020. bilo 87.956 učenika, što je manje za 4603 učenika.

S druge strane, negativan trend bilježi i srednjoškolsko obrazovanje. Podaci ranije spomenute institucije kažu da je na početku 2023./2024. školske godine u srednje škole bilo upisano 34.825 učenika, a pet godina prije, odnosno u školskoj 2019./2020., 37.206 učenika. Veliki pad broja učenika u petogodišnjem razdoblju bilježe i osnovne škole u Federaciji BiH. U školskoj 2023./2024. u ovom entitetu osnovnu školu upisalo je 166.817 učenika, a pet godina ranije 179.781, što je pad od 12.964 učenika. Kada je pak riječ o srednjim školama, u pet godina manje je 2536 učenika (2023./2024. bilo je 70.356 učenika, a 2019./2020. srednju školu su upisala 72.892 učenika).

Navedeni podaci alarmiraju nadležne kako je krajnje vrijeme za usvajanje određenih mjera koje će zaustaviti demografski slom koji očito prijeti ovoj zemlji, a na što već neko vrijeme upozoravaju mnogi demografi, institucije i organizacije, kako domaće tako i strane. No, dok se ne pokrenu neke nove, konkretnije mjere koje će probuditi nadu da će doći i vrijeme kada će u BiH broj učenika rasti, svim osnovcima, pogotovo prvašićima, i srednjoškolcima želimo sretan i uspješan početak nove, 2024./2025. školske godine.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 15:52