StoryEditor

Težak udarac za Daliju Orešković na izborima za EU parlament

Piše desk  /  10.06.2024., 10:37h

Dalija Orešković (stranka Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom) na parlamentarnim izborima ostvarila je ukupno 11.562 glasa ili 6,01 posto, ali unatoč tome što je prošla izborni prag od pet posto, Bruxelles neće vidjeti te ćemo je i dalje gledati u Hrvatskom saboru.

Podsjetimo, Orešković se nalazila na SDP-ovoj listi koja nosi broj 22. Na listi za Europski parlament nalazila se na visokom petom mjestu, a Dalija još uvijek nije komentirala izborni poraz.

Uz Orešković, kandidati su bili Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić, Marko Vešligaj, Biljana Borzan, Bojan Glavašević, Sonja Kovač, Joško Klisović, Vedrana Mišković, Ranko Ostojić, Željka Šarčević Grgić i Tonino Picula.

Kako su prošli

Čelnik stranke Peđa Grbin okupljenima se obratio u kasnim večernjim satima, nakon objave DIP-ovih rezultata. "Unatoč maloj izlaznosti koja je obilježila ove izbore, ovo je za nas važan rezultat jer smo pokazali da iza nas stoje građani i stoji Hrvatska. Hvala kandidatima i kandidatkinjama koji su lavovski posao odradili", kaže. 

Stranka je prema prvim rezultatima DIP-a osvojila četiri mandata u Bruxellesu, jednako koliko su imali i u prošlom mandatu. U novi saziv Europskog parlamenta s liste SDP-a ponovno ulaze Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Matić i Romana Jerković Kraljić. 

HDZ je, podsjetimo, osvojio šest mandata, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat na izborima za Europski parlament. Najveći gubitnici izbora su Mislav Kolakušić koji je ranije dao ostavku na zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru te stranka Most.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 07:36