StoryEditor

Težak udarac Njemačke Ukrajini, Zelenski: "Kraj rata je bliže nego što mislimo"

Piše hina  /  24.09.2024., 09:02h

Njemačka neće ukinuti ograničenja na upotrebu zapadnog oružja dugog dometa koje posjeduje Ukrajina, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Takvo stajalište Njemačke neće se promijeniti čak i ako ograničenja ukinu Sjedinjenje Američke Države, dodao je Scholz neposredno prije sastanka u New Yorku s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Uvijek smo fokusirani na podršku onome što je neophodno i što uistinu pomaže. Sigurno je da nećemo ukinuti ograničenja i za to imamo jako dobre razloge", izjavio je njemački kancelar.

"Istovremeno, jako je važno da Europska unija hitno pruži Ukrajini obećanu pomoć od 35 milijardi eura. Važno je i zbog toga da naši saveznici iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Japana nastave slijediti takve primjere", izjavio je 66-godišnji Scholz.

Zelenski: Bliže smo kraju rata nego što mislimo

Sve smo bliže kraju rata, bliže nego što mislimo, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu koji je dao za televizijsku postaju ABC News.

I ovom prilikom Zelenski je ponovno pozvao Washington i druge partnere da nastave podržavati Ukrajinu jer, kako je prvi čovjek Ukrajine rekao, "samo snažna pozicija Ukrajine može potaknuti ruskog predsjednika Putina da zaustavi rat".

Od nedjelje se Zelenski nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će sudjelovati na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Ukrajinski predsjednik će tu priliku iskoristiti i za brojne sastanke sa svjetskim čelnicima, a razgovarat će i s aktualnim američkim kandidatima za novog predsjednika, Kamalom Harris i Donaldom Trumpom.

"Još jednom pozivam sve naše saveznike da nam pomognu doći do zajedničke pobjede za istinski pravedan mir", rekao je Zelenski te se osvrnuo na operaciju Kursk. "Putin se jako boji te operacije jer su njegovi ljudi po njoj vidjeli da ne može braniti cijeli svoj teritorij", zaključio je Zelenski.

Dnevnik.ba

24. rujan 2024 09:03