StoryEditor
trgovinski rat

Svjetski proizvođači mlijeka i mesa strahuju od odgovora Kine na carine EU-a

Piše hina  /  13.06.2024., 16:44h

Vodeći svjetski proizvođači mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa u niskom su startu zbog potencijalnog kineskog odgovora na najavu EU-a da bi mogao uvesti carine na električna vozila proizvedena u Kini, uz procjene na Novom Zelandu o "preslagivanju" tržišta.

EU je u srijedu naznačio da bi uskoro mogao uvesti preliminarne dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine zbog "nepoštenih subvencija" proizvođačima.

Najava se nadovezala na niz istraga Bruxellesa o mogućoj državnoj potpori Pekinga kompanijama u širokoj lepezi sektora, koja im, kako sumnjaju u EK, jamči prednost u odnosu na europske tvrtke.

Kina je pak naznačila da ne planira sjediti prekriženih ruku. Glavni stručnjak Kineskog centra za automobilsku tehnologiju i istraživanje (CATARC) i zamjenik direktora Kineskog istraživačkog centra za automobilsku strategiju i politiku Liu Bin izjavio je u razgovoru za Global Times da bi Peking trebao podići carine na benzinske limuzine i sportske terence s motorima obujma većeg od 2,5 litara s 15 na 25 posto.

Kineski proizvođači hrane spremaju se pak od vlade zatražiti istragu o uvozu nekih proizvoda od svinjetine iz EU, izvijestio je Global Times u odvojenom izvješću, pozivajući se na neimenovani izvor iz poslovnih krugova.

Na Novom Zelandu posebno pozorno prate napetosti u odnosima EU-a i Kine. Novi Zeland najveći je izvoznik mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu, a proizvodi i za strane tvrtke, uključujući francuskog proizvođača mliječnih proizvoda Danone.  

„Nove trgovinske prepreke mogle bi izazvati preslagivanje globalnih tržišta”, rekla je izvršna direktorica predstavničkog tijela Udruge mliječnih tvrtki Novog Zelanda Kimberly Crewther.

EU je lani zauzimao drugo mjesto na ljestvici kineskih dobavljača mliječnih proizvoda, nakon Novog Zelanda, s najmanje 36 posto ukupne vrijednosti kineskog uvoza, pokazuju podaci kineske carine. Na trećem je mjestu Australija. Još nije jasno koji bi se proizvodi mogli naći na meti kineskih carina. U prošlogodišnjem europskom izvozu u Kinu dominirali su sirutka u prahu, vrhnje i svježe mlijeko, u vrijednosti od 1,7 milijardi eura, pokazuju podaci Europske komisije.

Glavni su europski izvoznici mliječnih proizvoda u Kinu Nizozemska, Francuska, Njemačka, Irska i Danska. Nizozemska, Danska i Francuska također su glavni kineski dobavljači svinjetine, iako ih je prošle godine pretekla Španjolska, s udjelom u ukupnom kineskom uvozu od gotovo 23 posto. Slijede Brazil i SAD.

Kineske carine ili trgovinske prepreke uvozu mliječnih proizvoda iz EU-a mogle bi pomoći Novom Zelandu da još više poveća svoj tržišni udio, objašnjava analitičarka na novozelandskoj burzi Cristina Alvarado.

Vodeći novozelandski proizvođači Fonterra i A2 već naveliko trguju s Kinom, a Australija i Novi Zeland sklopili su s Pekingom i sporazume o slobodnoj trgovini. Kina je prošle godine iz Australije uvezla mliječne proizvode u vrijednosti 848 milijuna dolara, pokazali su podaci kineske carine. Uvoz mliječnih proizvoda s Novog Zelanda dosegnuo je 5,52 milijarde dolara i činio je gotovo polovinu kineskog uvoza.

Neki europski dužnosnici pokušavaju izolirati trgovinu poljoprivrednim proizvodima od napetosti u drugim sektorima. Povjerenik EU-a za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je tako u travnju, tijekom posjeta Kini, da planira učiniti sve što je u njegovoj moći kako "poljoprivreda ne bi plaćala cijenu problema u drugim sektorima”.

Kina je početkom godine odlučila provjeriti uvoz žestica iz EU-a nakon žalbe domaćih tvrtki da ih europski proizvođači zahvaljujući subvencijama prodaju po umjetno niskim cijenama.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 15:02