StoryEditor
dugovi

Švicarska ministrica strahuje od finansijskog kraha: "Pogledajte Ameriku, to je tempirana bomba"

Piše fena  /  24.08.2024., 21:30h

Švicarska ministrica financija Karin Keller-Sutter je izjavila da dug Sjedinjenih Američkih Država i Europe predstavlja rizik po Švicarsku i ostatak svijeta.

Ona je u intervjuu za švicarski list Blick pohvalila "disciplinirane" financije Švicarske, za koje smatra da su omogućile da se zemlja nosi s ekonomskim izazovima uslijed pandemije koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu. S druge strane, prema njenim riječima, ostale države su toliko zadužene da jedva mogu djelovati. Kao primjer za to je istaknula Francusku, prenosi Klix.

"Ili, pogledajte Ameriku. To je tempirana bomba. Mali slom na berzama početkom ovog mjeseca je bio hitac upozorenja. To je bio izraz straha investitora od recesije. Dug u SAD-u i Europi je rizik po Švicarsku i međunarodnu financijsku stabilnost", konstatirala je ministrica Keller-Sutter.

Govorila je o vladinom prijedlogu da švicarska banka UBS zadrži veći kapital nakon što je kupila bivšeg konkurenta Credit Suisse, uslijed prošlogodišnje propasti ove banke. Pa je tako pravdala dodatne zahtjeve za zaštitu Švicarske od još jednog bankarskog kraha, prenosi agencija Reuters.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 15:07