StoryEditor

Sukob u izraelskom vrhu, Netanyahu optužio ministra obrane za anti-izraelski narativ

Piše desk  /  14.08.2024., 09:55h

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je u ponedjeljak ministra obrane Yoava Gallanta i optužio ga za anti-izraelski narativ, što ukazuje na to da se produbljuje raskol u izraelskom vladajućem vrhu. Lokalni mediji su ovoga tjedna izvijestili kako je Gallant, obraćajući se zastupnicima na privatnom sigurnosnom sastanku, kazao da je Netanyahuova ideja apsolutne pobjede nad Hamasom - blebetanje.

Netanyahuov ured je uzvratio na ovaj komentar, rekavši da Gallantove izjave ugrožavaju pregovore o oslobađanju talaca. "Kada Gallant usvoji protuizraelski narativ, šteti pregovorima o oslobađanju talaca", stoji u priopćenju premijerova ureda. Dodaje se kako je Gallant dužan slijediti izraelske misije u Gazi: eliminaciju Hamasa i oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio u napadima 7. listopada.

Strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Ovo je samo posljednji u nizu sukoba između njih dvojice tijekom više od 10 mjeseci rata, a dolazi u trenutku kada se Izrael priprema za mogući napad Irana i Hezbolaha, piše CNN.

Naime, Iran i Hezbolah su obećali osvetu zbog ubojstva čelnika Hamasa Ismaila Hanijeha, koji je poginuo u eksploziji u Teheranu, i vrhovnog vojnog zapovjednika Hezbolaha Fu‘ada Shukra, koji je ubijen u izraelskom zračnom napadu u predgrađu Bejruta. 

Ubojstvo čelnika Hamasa, koji je imao važnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre, potaknulo je strahove o eskalaciji sukoba. Iran je upozorio da slijedi krvna osveta, dok je Hezbolah kazao da Shukrova krv neće biti prolivena uzalud. 

Borrell želi uvesti sankcije izraelskim ministrima

Međunarodna zajednica je sve više frustrirana s izjavama nekih krajnje desnih izraelskih političara koji su čak zaprijetili da će srušiti vladu ako se postigne dogovor između Hamasa i Izraela koji njima ne odgovara.

Šef europske diplomacije Josep Borrell je u ponedjeljak rekao za CNN kako će predložiti u EU da se sankcioniraju krajnje desni izraelski ministri Bezalel Smotrich i Itamar Ben Gvir. Podsjetimo, Smotrich je nedavno kazao kako bi bilo moralno izgladnjivati 2 milijuna stanovnika Gaze dok se ne vrate izraelski taoci, ali da im nitko na svijetu ne bi to dopustio.  

"Nemoguće je u današnjoj globalnoj stvarnosti voditi rat – nitko na svijetu ne bi dopustio da izgladnimo dva milijuna ljudi, iako je to možda pravedno i moralno sve dok nam ne vrate taoce", kazao je Smotrich početkom mjeseca tijekom konferencije za nacionalnu odgovornost u Yad Binyaminu. 

"Ne možete se jednom rukom boriti protiv Hamasa, a drugom im pružati pomoć. To je Hamasov novac, to je njihovo gorivo, to je njegova civilna kontrola Pojasa Gaze. To jednostavno ne funkcionira", dodao je.   

Sve veći raskol u vrhu

Borrel je rekao kako EU nema tabua što se tiče pokretanja sankcija protiv onih koji ozbiljno krše ljudska prava. "Neke izjave i aktivnosti ministara Smotricha i Ben-Gvira jasno spadaju u tu kategoriju", kazao je za CNN.  

SAD, Egipat i Katar – ključni posrednici u pregovorima između zaraćenih strana – pozvali su Izrael i Hamas da se vrate za pregovarački stol. Razgovori bi se trebali nastaviti sutra u glavnom gradu Egipta, Kairu ili glavnom gradu Katara, Dohi. 

Gallant je često naglašavao potrebu za dogovorom o prekidu vatre. U jednom je trenutku zatražio od Netanyahua da izjavi kako Izrael nema namjeru uspostaviti civilnu ili vojnu kontrolu nad Gazom. U listopadu je pak predložio preventivni napad na Hezbolah u Libanonu, ali to Netanyahu nije podržao.

"Današnji uvjeti za sukob s Libanonom su u potpunosti drugačiji od onih na početku rata", navodno je rekao Gallant zastupnicima. Gallant je samo jedan u nizu viših izraelskih dužnosnika koji su doveli u pitanje Netanyahuov cilj potpunog uništenja Hamasa. U lipnju je vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari rekao da je ideja o uništenju Hamasa bacanje pijeska u oči javnosti. 

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 00:17