StoryEditor
rat u ukrajini

Stotine ukrajinskih vojnika uskoro bi mogli biti opkoljeni južno od Pokrovska

Piše desk  /  03.09.2024., 13:23h

Približavanje ruskih snaga Pokrovsku na istoku Ukrajine ne predstavlja opasnost samo za grad, linije opskrbe, ukrajinski garnizon koji ga brani i civile koji još uvijek nisu otišli. U opasnosti su i ukrajinske trupe južno od Pokrovska, piše Forbes.

Velika ruska sila od potencijalno nekoliko desetaka tisuća trupa stigla je na samo deset kilometara od grada. Zaobišla je ukrajinske snage koje drže položaje između sela Memrik i rijeke Vovče, koja se proteže na oko pet kilometara istočno od sela.

Rezultat je izložen teritorij koji ulazi u ruske linije prema istoku - i koji bi uz nekoliko odlučnih ruskih manevara mogao postati opasna zamka za stotine ukrajinskih vojnika.

Na teritoriju se nalaze dijelovi 59. motorizirane pješačke brigade, 68. brigade, 117. brigade teritorijalne obrane i 15. brigade nacionalne garde. To je velika sila, ali ona uvelike ovisi o 25. brigadi, koja brani selo Ukrajinsk na sjeveru teritorija.

Ako 25. brigada, sa svojim borbenim vozilima Marder njemačke izrade, ne uspije zaustaviti neprijatelja blizu Ukrajinska, povlačenje bi moglo rezultirati opkoljavanjem, upozorava ukrajinski Centar za obrambene strategije. Dijelovi najmanje četiri ukrajinske brigade bili bi opkoljeni južno od Pokrovska.

Bilo bi pametno povući se?

Moguće je da su se Ukrajinci već počeli povlačiti. Ako je to istina, to je mudar potez ukrajinskog zapovjedništva. "Bilo bi pametno povući se iz tog područja prije nego što ruske snage odsijeku rute povlačenja i opskrbe", objašnjava proukrajinski Conflict Intelligence Team. Ukrajinci bi mogli ojačati svoje linije i ukopati se nekoliko kilometara prema zapadu.

Napuštanje ovog teritorija značilo bi da će Rusima u ruke pasti oko 50 četvornih kilometara, ali će se spasiti čitave ukrajinske bojne, i to u ključnom trenutku. Nešto optimističnije ukrajinske procjene borbi oko Pokrovska navode kako ruski napredak usporava, što bi Ukrajincima moglo dati dovoljno vremena i prostora da učvrste svoju obranu i logistiku te tako spase grad.

Usporavanje bi zaista imalo smisla. Rusi su u kretanju od ruševina Avdijivke do predgrađa Pokrovska pretrpjeli nevjerojatne žrtve - potencijalno nekoliko desetaka tisuća njihovih vojnika ubijeno je, ranjeno ili zarobljeno. Iako ruski napadači još uvijek imaju brojčanu nadmoć nad ukrajinskim braniteljima u omjeru od gotovo četiri naprema jedan, ti ogromni gubici zagušili su im zamah.

Dvije velike operacije - Pokrovsk i Kursk

Ipak, ukrajinski položaji oko Pokrovska su krhki. Ukrajinsko zapovjedništvo u Kijevu pokušava držati osjetljivu ravnotežu između najmanje dvije velike operacije: obrane Pokrovska i iznenadne ukrajinske invazije na Kursk, regiju na jugu Rusije.

Viška vojnika nema. Gubitak dijelova četiri brigade na teritoriju između Memrika i Vovče mogao bi za Ukrajince biti katastrofalan. Istovremeno bi uspješna evakuacija tih trupa mogla dodatno učvrstiti poravnatu i skraćenu ukrajinsku liniju.

To je vjerojatno preduvjet za najoptimističniji ishod za Ukrajince koji brane Pokrovsk. "Po našem mišljenju, zaista je do jeseni moguća stabilizacija ovog dijela fronte", navodi Conflict Intelligence Team. "Nakon što ruska vojska iscrpi svoj ofenzivni potencijal, fronta će se vjerojatno smiriti."

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 11:11