“Kuhinja s pekarom ima 64 zaposlena od čega je sedam civila, a pedeset sedam zatvorenika koji su angažirani. Mnogi od njih su bili zatvoreni u prethodnim zatvorima na radu u kuhinji ili pekari, a neki su i po profesiji kuhari”, priča za N1 Zaim Babić, stručni savjetnik za sigurnost poslovanja s hranom u Zavodu.
Imali smo priliku vidjeti današnji meni. Zatvorenicima i pritvorenicima poslužen je grah s kobasicama, varivo od povrća, veća zemička te napolitanke. Grah i grašak su nešto, što prema riječima zaposlenih na pripremi hrane, zatvorenici najmanje vole.
U kuhinji, koju smo posjetili, poštuju se najviši standardi u pripremi hrane. U zasebnim hladnjačama se čuvaju različite vrste namirnica, meso, mliječni proizvodi, a posebna prostorija postoji i za začine.
Hrana se poslužuje u skladu sa zdravstvenim stanjem, vjerskim, ali i drugim uvjerenjima. Kuhari kažu da među korisnicima imaju i desetak obroka koje pripremaju za vegetarijance. U ovom objektu ne postoji kolektivna kantina, obroci se poslužuju u ćelijama, a dostavljaju ih u termo posudama koje čuvaju toplotu do isporuke.
Zatvor posjeduje i kantinu gdje je moguće kupiti dodatnu hranu. Pored sportskih terena, stolarske radionice, vešeraja, šivaonice, kuhinje, zatvorenicima u ovom Zavodu omogućene su i posebne prostorije u kojima mogu prakticirati religiju.
Godišnji proračun ovog zavoda je oko 11 milijuna KM, što znači da se u ovom zavodu dnevno na plate zaposlenih, održavanje, hranu i sve druge troškove troši oko 30.000 KM.
Dnevnik.ba