StoryEditor
Američki senator

"Srbija ne može imati šefa BIA koji komunicira s Rusijom ako želi u EU"

Piše fena  /  20.07.2023., 15:38h

Američki senator Chris Murphy kazao je da ako Srbija zaista želi europsku budućnost ne može imati šefa obavještajne službe (BIA) koji otvoreno komunicira s Rusijom.

Murphy je kazao da su Sjedinjene Američke Države (SAD) jasno stavile do znanja, ne samo Srbiji, već svim američkim prijateljima, da će biti posljedica ako se te zemlje ne odluče pridružiti sankcijama i budu uključene u tajne aktivnosti s Rusima.

"Volio bih da je Vučić (srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić)  uvidio koliko je šef sigurnosno-informativne agencije Vulin opasan. Ako Srbija zaista želi imati europsku budućnost ne možete imati šefa obavještajne službe koji otvoreno koordinira s Rusima", rekao je Murphy za Glas Amerike.

Šefa srpske tajne policije, koji je u prethodna dva saziva izvršne vlasti Srbije obavljao funkcije ministra policije i obrane, američka vlada smatra odgovornim za umiješanost u transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne operacije u vezi s narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

"Želimo da Srbija bude dio euroatlantskog pokreta, da njena budućnost bude u Europi. Mislimo kako je u njenom najboljem interesu da Rusiji pošalje jasnu poruku da se invazija na Ukrajinu ne može tolerirati. Nadam se da će Vučić uvidjeti da Vulin ugrožava njegove napore u izgradnji prijateljstva s Europom i SAD-om", rekao je u Murphy.

Vulin spada u dužnosnike srpskih vlasti koji u javnosti promoviraju proruske stavove, a od početka ruske agresije na Ukrajinu najmanje dva puta je putovao u Moskvu gdje se susretao s ruskim dužnosnica, prenosi Glas Amerike.

Senator Murphy smatra kako je važno smiriti napetosti Beograda i Prištine, te je pozdravio sastanak održan jučer u Bruxellesu između šefova pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Petra Petkovića i Besnika Bislimija s posebnim izaslanikom Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

"Suština je izbjeći nasilje i tu se vraćam na obveze koje je preuzela Vlada Kosova da nastoji držati se odredbi sporazuma. Nastavio sam razgovarati s Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i ohrabrujem ih da se vrate za pregovarački stol", rekao je Murphy u intervjuu za Glas Amerike.

Lajčak je priopćio da je u srijedu u Bruxellesu imao koristan sastanak s predsjednikom Srbije Vučićem te kako su se složili da treba poduzeti korake na deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova.

"Imao sam koristan sastanak s  predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon susreta s glavnim pregovaračima. Složili smo se da je značajno hitno poduzeti korake radi deeskalacije situacije na sjeveru Kosova i postići brz napredak u normalizaciji odnosa", napisao je Lajčak na Twitteru te dodao da će se razgovori nastaviti u idućem razdoblju.

On se prethodno sastao s glavnim pregovaračima Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem s kojima je razgovarao o dugačkom popisu pitanja vezanih za dijalog koja uključuju provedbu sporazuma od 27. veljače i deeskalaciju na sjeveru Kosova.

"Razgovarao sam sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Nisam optimist, nema ni razloga", rekao je Vučić  za srbijanske medije poslije susreta s Lajčakom te dodao kako Priština ne želi na ozbiljan način učini bilo što po pitanju deeskalacije.

Do pogoršanja odnosa između Kosova i Srbije došlo je krajem svibnja kada su u četiri općine na sjeveru Kosova gdje Srbi čine većinu gradonačelnici etnički Albanci uz asistenciju policije, preuzeli dužnost poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotirali.

Nakon toga Srbi svakodnevno prosvjeduju ispred zgrada općina u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu te zahtijevaju da novoizabrani gradonačelnici napuste zgrade općine kao i da se pripadnici kosovske policije povuku sa sjevera te zemlje.  

Kosovska policija povukla je 25 posto svojih pripadnika u i oko zgrada općina na sjeveru Kosova nakon što je postignut dogovor kosovske Vlade i Europske unije o provedbi mjera za smanje tenzija u tom dijelu zemlje.   

Kosovski premijer Albin Kurti, kojeg SAD i EU vide kao dominantnog uzročnika aktualne krize, drži da će dogovor kosovske Vlade i Europske unije o koracima za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova utjecati na to da sankcije Kosovu budu ukinute pa će tako strane u dijalogu biti ravnopravne.

16. rujan 2024 21:20