StoryEditor
njemačka

SPD njemačkog kancelara Olafa Scholza za dlaku odnijela pobjedu nad AfD-om u Brandenburgu

Piše desk  /  23.09.2024., 09:43h

Stranka SPD njemačkog kancelara Olafa Scholza za dlaku je izbjegla novi izborni poraz u ključnim regionalnim izborima u istočnoj pokrajini Brandenburg.

Pobjeda daje malo oduška Scholzu koji se bori da održi svoju trostranačku koaliciju. Njegov rejting je pao na rekordno nisku razinu, a od njega je čak i zatraženo da ne vodi kampanju u Brandenburgu zbog svoje nepopularnosti kod glasača.

SPD je u Brandenburgu, prema preliminarnim projekcijama, završio prvi s 30,9 posto glasova, a slijedi ga krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) s 29,2 posto. Nova populističko-ljevičarska stranka poznata kao BSW zauzela je treće mjesto s 13, 5 posto. Najveći gubitnici izbora su Demokršćani (CDU), koji su zauzeli četvrto mjesto s 12,1 posto, prenosi Politico.

Gubitak u Brandenburgu, ruralnoj državi koja okružuje Berlin koju SPD kontrolira od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990., vjerojatno bi pokvario Scholzove planove o novoj kancelarskoj kandidaturi, a istovremeno bi izvršio pritisak na njega da sazove prijevremene izbore.

Unatoč pobjedi, izlazne ankete pokazale su da ni Scholz ni SPD nemaju puno razloga za slavlje. Oko 75 posto onih koji su glasali za SPD rekli su da to nisu učinili iz istinske naklonosti prema stranci, već kako bi spriječili AfD da dobije vlast.

Iznenađenje večeri je nova stranka

Iznenađenje večeri došlo je od ljevičarskog BSW-a, stranke koju je ranije ove godine osnovala Sahra Wagenknecht, bivša čelnica stranke Ljevica nakon što se posvađala sa strankom. Sjajni rezultati stavljaju BSW u utrku za izgradnju koalicije uz SPD, koji je isključio mogućnost vladanja s AfD-om.

Ankete koje su prethodile izbornom danu pokazivale su da AfD vodi s malo razlike, iako unutar granice pogreške. Ranije ovog mjeseca stranka je bila prva na državnim izborima u Tiringiji i druga u Saskoj, pojačavajući pritisak na Scholzov SPD da održi Brandenburg.

SPD-u je pomogao njegov popularni čelnik u Brandenburgu, Dietmar Woidke koji je vodio ovu saveznu državi od 2013. Prije izbora izjavio je da će podnijeti ostavku ako SPD ne pobijedi na izborima.

“Ostvarili smo povijesnu pobjedu”, rekao je svojim pristašama u nedjelju Woidke, čija je stranka još u kolovozu zaostajala za AfD-om.

Ključni aspekt Woidkeove strategije kampanje bio je držati Scholza podalje od izbora. Iako kancelar živi u Brandenburgu, Woidke mu je zabranio sudjelovanje u predizbornim događanjima zbog njegove nepopularnosti.

SPD je dobio neočekivani poticaj nakon što je premijer Saske, Michael Kretschmer iz CDU-a, podržao Woidkea, rekavši biračima desnog centra da bi imalo više smisla podržati SPD i blokirati AfD nego podržati CDU. Čini se da je neortodoksni potez Kretschmera, popularnog političara u istočnoj Njemačkoj, pomogao SPD-u, iako je također pridonio najgorem rezultatu CDU-a na istoku.

Dnevnik.ba

23. rujan 2024 09:43