StoryEditor
Predsjednik Hrs

Slaven Raguž zbog izbornog zakona poručio međunarodnoj zajednici: "Nemojte nam više pomagati"

Piše desk  /  06.08.2024., 13:00h

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž oglasio se nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine objavio preliminarne liste za lokalne izbore koji će se održati u listopadu ove godine.

Raguž kaže kako je objavom ovih preliminarnih izbornih lista potvrđena tvrdnja da će "polovične i površne" izmjene Izbornog zakona BiH pomoći "vladajućim koruptivnim strukturama u izbornim malverzacijama."

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

S KIŠE NA KRUPU: OHR-U, OSCE-U, DELEGACIJI EU – NEMOJTE NAM VIŠE POMAGATI, MOLIMO VAS

Sada, kada su službeno izašle preliminarne liste za izbore, kada se u praksi provode nametnute „reforme“ izbornog procesa i kada su karte vladajućih struktura po gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima dobrano otvorene, možemo s punim pravom kazati ono što smo bezbroj puta ranijih mjeseci, a i skoro godinu dana, govorili: polovične i površne izmjene izbornog zakona će samo dodatno pomoći vladajućim koruptivnim strukturama u izbornim malverzacijama. Ako su autobusi istih glasača koji su voženi od jednog do drugog biračkog mjesta na glasovanje, predsjednici i zapisničari biračkih odbora koji su nadopisivali na tisuće glasačkih listića podobnima, a na tisuće njih poništili nepodobnima, prošle Opće izbore učinili najkorumpiranijim u povijesti višestranačja, ovo što je u pripremi za predstojeće Lokalne izbore će uvelike dići letvicu više. Sve zbog površnog i polovičnog implementiranja tzv. reformi.

Idemo od kraja. U policijskoj akciji u Mostaru uhićeni pojedinci koji su kandidati jedne ultimativno patriotske liste za ove izbore, a inače „od ranije dobro poznati organima reda“. Poznati su, pored ostalog, po uključenosti u izborne malverzacije. O tome su, nedavno, pucale naslovnice svih medija u BiH, kada su objavljivane prepiske iz SKY aplikacije gdje se otvoreno govorilo o ljudima na kriminalnoj platnoj listi, a sjede u vrhu Središnjeg izbornog povjerenstva. Otvoreno se u komunikaciji govorilo o kriminalnim radnjama prigodom prošlih izbora u Mostaru. Gđa Irena Hadžiabdić je zbog toga podnijela i kaznenu prijavu.

Međutim, iako su javno dostupne sve ove informacije bile od ranije, prigodom donošenja odluke o implementaciji projekta uvođenja modernih tehnologija Mostar je zaobiđen u širokom luku. Nema službene potvrde, ali po informacijama iz samog vrha SIP-a, GIP-a Mostara kategorički odbio uvođenje scannera i ID čitača. Čovjek bi pomislio, nakon cijele te afere, da će Mostar biti prvi u redu za uvođenje moderne tehnologije, ali ne. Mostarska vladajuća koalicija kategorički to odbila, a SIP kaže kako su im „ruke vezane“. Slično se dogodilo i u Čapljini, Žepču, Grudama, Odžaku, Livnu, Tomislavgradu, Živinicama i drugim mjestima gdje su ranije dokazane izborne malverzacije, ali OIP/GIP-ovi kategorički odbili modernu tehnologiju.

No, tu nije kraj. Ono što je aktualno ovih dana je implementacija odluke izbora „neovisnih članova biračkih odbora, predsjednika, zamjenika, itd.“. Po zakonu prije međunarodne reforme iz 2022., oporba je mogla dobiti pa dobrih 40 % kontrole biračkih odbora. Nakon te reforme, prosjek je pao na nekih 10 – 15%, jer je OHR ukinuo čitanje na glas i dobrano smanjio ingerencije običnih članova biračkih odbora. Nakon ove zadnje tzv. reforme oporbi je praktično onemogućen rad unutar biračkih odbora. Kako?

Po zakonu članovi biračkih odbora ne smiju biti članovi stranke ili bilo kako povezani s istima, ali potpunu ingerenciju njihovog odabira imaju lokalna izborna povjerenstva, tj. OIP/GIP-ovi koji su pod potpunom kontrolom vladajućih stranaka. Kada su objavljeni popisi izabranih kandidata, vidjelo se kako su SVI na neki način povezani s vladajućim partijama. Međutim, kada se uradi prigovor ili žalba na isto, dobije se odgovor kako su isti, citiramo „dostavili izjavu kako nisu članovi stranke“. Tako, primjerice, imate osobe koje su na svim fotografijama stranačkih skupova, stoje tik uz dragog vođu, čija imena stoje na društvenim mrežama kao članovima temeljnih i općinskih organizacija, ali su prije predavanja prijave dostavili „izjavu“ i legitimno i legalno će sutra u potpunosti kontrolirati proces na svom biračkom mjestu. Citiramo odgovor nadležne osobe iz jedne hercegovačke općine: „možete vi prigovarat koliko hoćete, bit će kako smo mi planirali“. Gotov citat!

Kao netko tko je do u detalj predvidio malverzacije i rezultat malverzacija na Općim izborima 2022., kao netko tko je, sa samo jednom rukom u Parlamentu Federacije, uspio nametnuti i kroz Parlament provući „Deklaraciju o uvođenju modernih tehnologija u izborni proces“, što je kasnije i poslužilo kao temelj za reforme istog i, na kraju, kao netko tko je otvoreno na sjednici PIC-a govorio o većoj štetnosti polovičnih i površnih rješenja, nego o „ne diranju u bilo što“, ovim putem se zahvaljujemo OHR-u, Delegaciji EU, OSCE-u i svima onima koji nam pomažu u demokratizaciji izbornog procesa na dosadašnjoj pomoći, s iskrenom zamolbom: nemojte nam više, od srca vas molimo, pomagati !!!

Mi se znamo i umijemo boriti protiv koruptivne vlasti, to smo bezbroj puta dokazali, znamo im sve mane, ali kad god dođemo do jedne razine da ih možemo dotući, ulete nam međunarodni pomagači i dodatno otežaju. Kada se to dogodi jednom, moguće da se radi o pogrešci, no kada se to opetovano događa, osobito pred izbore, s pravom postavljamo pitanje je li možda ovoj i ovakvoj međunarodnoj zajednici u cilju da BiH postane zemlja s manje korupcije ili da ovi koji su korupciju doveli do razine umjetnosti življenja vječno ostanu na vlasti?

Našli smo ranijih puta, naći ćemo i ovaj put način kako se boriti i izboriti, u granicama svojih mogućnosti, protiv onih koji izborni proces pretvaraju u kriminalni. Najbolji recept je izlaznost i pozornost pri biračkim mjestima. Učinit ćemo sve kako bi motivirali ljude na glasovanje i kontrolirali procese. No, preduvjet svega je da nam više međunarodni čimbenici ne pomažu. Dosta ste nam „pomogli“, ali nemojte više, molimo vas!

Slaven Raguž

Predsjednik HRS-a

12. rujan 2024 11:53