StoryEditor
sad

Sjedinjene Države šalju Ukrajini paket vojne pomoći vrijedan 150 milijuna dolara

Piše fena  /  29.06.2024., 15:44h

Bidenova administracija osigurat će Ukrajini oružje i municiju u vrijednosti od 150 milijuna dolara, uključujući presretače protuzračne obrane HAWK i artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, priopćila su dva američka dužnosnika.

Očekuje se da će paket pomoći u naoružanju biti predstavljen u ponedjeljak, priopćili su dužnosnici, odbijajući da budu imenovani jer paket nije objavljen u javnosti.

Administracija odgovara na očajničke zahtjeve Ukrajine za podrškom protuzračnoj obrani, dok je Rusija posljednjih tjedana napadala po ukrajinskim energetskim postrojenjima putem zračnih udara.

SAD su počele da isporučuju rakete presretače HAWK Ukrajini 2022. godine kao nadogradnju raketnih sistema protuzračne obrane Stinger koji se lansiraju s ramena - manjeg sistema manjeg dometa.

MIM-23 HAWK - akronim za "Homing All the Way Killer" - predstavljen je 1950-ih i nadograđen tijekom godina kako bi se nosio s ometanjem i drugim protumjerama. Na kraju je izvezen u više od deset zemalja, sudeći po Zapovjedništvu za upravljanje životnim ciklusom avijacije i projektila američke vojske.

Osim presretača HAWK i artiljerijske municije od 155 milimetara, paket će uključivati ​​i drugu municiju i opremu za podršku vojnim potrebama Ukrajine, dodali su izvori.

Paket će doći od predsjedničkih ovlasti, mehanizma koji omogućava predsjedniku da brzo prenese vojne artikle i usluge iz američkih dionica za podršku saveznicima, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

04. srpanj 2024 17:56