StoryEditor

Sindikati prosvjetara HNŽ-a: Nova ponuda županijske Vlade zaposlenima u školstvu

Piše desk  /  30.08.2024., 12:35h

Pregovori između predstavnika Sindikata osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), koji nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku, i predstavnika Vlade HNŽ-a otpočeli su u petak.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNŽ-u Josip Milić kazao je kako im je drago što su pregovori otpočeli te istaknuo kako su dobili novu ponudu Vlade.

 - Vlada  je ponudila isplatu jednokratne pomoću u visini od 1000 konvertibilnih maraka, zatim povećanje od 5 posto od 1. siječnja 2025. godine, a što se tiče napredovanja mentorima povećanje od  5 posto, savjetnicima 8 posto te vraćanje promoviranih mentora i savjetnika automatizmom u pravo – istaknuo je u izjavi za Fenu Milić.

Po Milićevim riječima, ponudu Vlade će proslijediti svojim članovima i očekuju preko vikenda glasovanje te će se u ponedjeljak znati odgovor članstva o tome prihvaćaju li ponudu Vlade ili pak kreću u prosvjede i štrajk.

Naime,  Sindikati osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koji nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku ranije su najavili kako će 4. rujna stupiti u generalni štrajk nakon održana dva štrajka upozorenja i dva prosvjeda te višemjesečnih pregovora iz županijske vlade koji su ranije, prema tvrdnjama sindikata, nudili povećanje plaće za 2,5 posto.

Iz Vlade HNŽ je pak priopćeno kako je premijerka Marija Buhač zajedno s ministrom prosvjete, znanosti, kulture i športa, Adnanom Velagićem danas je održala sastanak s čelnicima sindikalnih organizacija osnovnoga i srednjeg obrazovanja u HNŽ-u, Goranom Miličevićem, Edinom Čomić, Josipom Milićem i Edinom Suljagićem.

"Tijekom sastanka predsjednica i ministar su predstavnicima sindikata prezentirali ukupno stanje financija u Županiji, te ih upoznali i o drugim aktivnostima koje resorno ministarstvo poduzima kako bi se poboljšao radno–pravni status zaposlenika ali i ukupno stanje u prosvjeti. Razgovarajući o zahtjevima sindikata, predstavnici Vlade  upoznali su predstavnike sindikata što Vlada, s obzirom na ukupnu financijsku situaciju, može konkretno ponuditi u odnosu na zahtjeve, a da se ne ugrozi financijska stabilnost Županije", priopćeno je.

Predsjednica i ministar, također, su iskazali spremnost da se odmah riješe za prosvjetne djelatnike neka vrlo bitna pitanja, a koja se nisu rješavala dugi niz godina.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 17:28