StoryEditor
poljski mvp

Sikorski smatra kako Poljska ima pravo rušiti ruske rakete iznad Ukrajine

Piše desk  /  02.09.2024., 10:28h

Ministar vanjskih poslova Poljske Radoslaw Sikorski govorio je i ruskim zračnim napadima na Ukrajinu i potencijalnom poljskom odgovoru.

U intervjuu za Financial Times, Sikorski je rekao kako Varšava ima pravo da osigura sigurnost svojih građana bez obzira na to što postoji strah da bi se, eventualnim presretanjem raketa nad Ukrajinom, moglo smatrati da NATO ulazi u sukobu.

"Članstvo u NATO-u ne nadmašuje odgovornost svake zemlje za zaštitu vlastitog zračnog prostora. To je naša ustavna dužnost. Osobno smatram da bi, kada su neprijateljske rakete na putu da uđu u naš zračni prostor, bila legitimna samoobrana da ih oborimo. Jer, ako pređu u naš zračni prostor, rizik od krhotina koje nekoga mogu ozlijediti je veliki", poručio je ministar.

Poljska je ranije ovog ljeta potpisala bilateralni sigurnosni sporazum s Ukrajinom u kojem su se dvije zemlje obavezale da ispitaju izvodljivost mogućeg presretanja projektila i bespilotnih letjelica ispaljenih u pravcu teritorije Poljske, nakon neophodnih procedura koje su dogovorile uključene države i organizacije.

Ipak, ovaj prijedlog odbacio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je rekao kako se tim činom riskira da alijansa postane dio sukoba.

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 13:37