StoryEditor
uhićenje u francuskoj

Šef jedne od rijetkih platformi na koje SAD nemaju utjecaja ostaje u pritvoru

Piše hina  /  27.08.2024., 17:46h

Šef Telegrama Pavel Durov ostat će u pritvoru još do 48 sati u sklopu istrage kibernetičkog kriminala, priopćilo je pariško tužiteljstvo nakon što je sinoć donesena odluka o produženju pritvora.

Durov je uhićen u subotu. Istraga se odnosi na zločine povezane sa sumnjama na nedopuštene transakcije, dječju pornografiju i prevaru u aplikaciji, kao i na odbijanje priopćavanja informacija vlastima.

Čelnik ruske Dume Vjačeslav Volodin, saveznik predsjednika Vladimira Putina, ustvrdio je u utorak da iza uhićenja Durova, osnivača i izvršnog direktora platforme za razmjenu poruka Telegram, koja igra ključnu ulogu u komuniciranju rata u Ukrajini, stoji SAD. 

Volodin je rekao, bez iznošenja dokaza, da su Sjedinjene Države preko Francuske pokušale izvršiti kontrolu nad Telegramom.

"Telegram je jedna od rijetkih i ujedno najvećih internetskih platformi na koje Sjedinjene Države nemaju utjecaja", rekao je Volodin.

"Uoči predsjedničkih izbora u SAD-u važno je da (predsjednik Joe) Biden preuzme kontrolu nad Telegramom."

Bijela kuća nije komentirala uhićenje Durova, a francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da uhićenje "ni na koji način nije politička odluka".

Šifrirana aplikacija Telegram, sa sjedištem u Dubaiju, ima blizu milijardu korisnika i posebno je utjecajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., Telegram je postao glavni izvor nefiltriranog - a ponekad eksplicitnog i obmanjujućeg - sadržaja obje strane o ratu.

Platforma je postala ono što neki analitičari nazivaju "virtualnim bojnim poljem" u ratu, kojim se intenzivno koriste ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi dužnosnici, kao i ruska vlada, piše Reuters.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 13:32