epa08830927 European High Representative of the Union for Foreign Affairs, Josep Borrell gives a press briefing at the end an informal video conference of EU Defense ministers in Brussels, Belgium, 20 November 2020. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/POOLOLIVIER HOSLET/POOL - Epa-efe
StoryEditor
Josep Borrell

ŠEF EU DIPLOMACIJE: Mnoge zemlje nas vide kao nekog tko primjenjuje dvostruke standarde u Ukrajini i Gazi

Piše fena  /  15.11.2023., 17:40h

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell na svom blogu objavio je tekst pod nazivom "U središtu oluje", u kojem navodi da je na mjesečnom sastanku Vijeća za vanjske poslove prvenstveno razgovarano o dramatičnoj situaciji u Gazi i ratu protiv Ukrajine.

 -Ta su dva sukoba vrlo različita, ali i međusobno povezana. Moramo zauzeti principijelan stav prema Gazi i puno se više posvetiti postizanju mira na Bliskom istoku, a istovremeno ostati ujedinjeni u podršci Ukrajini koliko god bude trebalo  - naveo je Josep Borrell.

Smatra da je EU je na dva velika ispita u Ukrajini i Izraelu-Palestini.

-Rat bjesni na istočnoj granici Europe već gotovo dvije godine, mnogo duže nego što je Putin mislio, uvjeren da će ruska vojska ući u Kijev i uspostaviti marionetski režim, poput onog u Bjelorusiji, u tek nekoliko tjedana. Zahvaljujući otporu Ukrajine i međunarodnoj potpori, do toga nije došlo - napisao je Borrell.

Navodi da je Europa ispunila svoju zadaću, te da je EU ekonomski i vojno u ogromnoj mjeri podržala Ukrajinu.

-Obučili smo preko 30.000 ukrajinskih vojnika, a naša vojna potpora sada je dostigla 27 milijardi eura. Uveli smo 11 paketa sankcija i pripremamo dvanaesti, s novim zabranama uvoza i izvoza, mjerama za pooštravanje gornje granice cijena nafte i borbu protiv zaobilaženja sankcija. Putinovom režimu je rat potreban kao instrument njegovog političkog opstanka. Moramo se pripremiti za dugotrajni sukob, u kojem Rusija ne može pobijediti, ali čiji kraj može odgađati. Međutim, moramo biti realni: pobjeda Ukrajine nad Rusijom u ovom trenutku nije izgledna. Putinovom režimu je rat potreban kao instrument njegovog političkog opstanka. Uz očekivane izbore u SAD-u, koji bi, kako se Putin nada, mogli ugroziti potporu Sjedinjenih Država Ukrajini, Putin vjeruje da će demokracije konačno pokleknuti. Moramo dokazati da je u krivu i ostati ujedinjeni u pružanju potpore Ukrajini koliko god bude trebalo - napisao je Borell.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije navodi da je najveća garancija sigurnosti koju mogu dati Ukrajini  članstvo u EU.

- Europska komisija je prošle sedmice preporučila otvaranje pristupnih pregovora EU s Ukrajinom. Također radimo na garancijama sigurnosti za Ukrajinu. Predložio sam uspostavljanje namjenskog višegodišnjeg fonda u okviru Europskog instrumenta za mir kako bismo osigurali našu vojnu potporu Ukrajini tijekom narednih godina. Međutim, mi nismo vojni savez i najveća garancija sigurnosti koje možemo dati Ukrajini je da je učinimo punopravnom članicom europske obitelji - napisao je Borell.

U osvrtu na drugo veliko pitanje - situaciju u Izraelu i Palestini, Borell navodi, da se nakon užasnog terorističkog napada Hamasa 7. listopada, koji su najoštrije osudili, mjesec dana kasnije u Gazi odvija humanitarna tragedija.

- Moramo pokazati da je optužba za dvostruke standarde lažna. Kao što sam objasnio i prošle sedmice na kongresu Stranke europskih socijalista, iako su ova dva sukoba vrlo različita po svojim uzrocima i akterima, istovremeno su i međusobno povezani. Mnoge zemlje u takozvanoj južnoj hemisferi doista nas vide kao nekog tko primjenjuje dvostruke standarde u pogledu međunarodnog prava u Ukrajini i Gazi. Svojim djelima i riječima moramo pokazati da je ova optužba lažna. Naravno, podržavamo pravo Izraela da se, suočen s užasnim terorističkim napadima koje je pretrpio, brani. No, kao što je predsjednik Obama rekao u jednom inspirativnom tekstu, bitan je način na koji se Izrael brani. Izrael je dužan poštovati međunarodno humanitarno pravo i nastojati svesti civilne žrtve na minimum. Neprihvatljivo je uskraćivanje vode, hrane, struje i goriva cijelom opkoljenom civilnom stanovništvu - napisao je Borell na svom blogu.

Njegov stav je da vojna strategija koja zanemaruje posljedice po civile riskira da budući mir između Palestinaca i Izraelaca bude gotovo nemoguć, ali da je mir je jedina istinska dugoročna garancija za sigurnost Izraela.

 - Prema navodima zdravstvenih vlasti, u Gazi je već preko jedanaest tisuća žrtava, od čega su oko polovice djeca. Vojna strategija koja zanemaruje posljedice po civile neće uspjeti, jer riskira da budući mir između Palestinaca i Izraelaca bude gotovo nemoguć. Pa ipak, mir je jedina istinska dugoročna garancija za sigurnost Izraela - smatra Borell.  

Navodi da u narednim danima "moramo izbjeći širenje sukoba na regiju i postići trenutnu deeskalaciju. Moramo postići humanitarne pauze, prekid vatre, primirja... nije važno kako ćemo to nazvati, ono što jeste važno je ograničiti patnju civilnog stanovništva i omogućiti puštanje izraelskih talaca".

- Potrebno je osigurati redovan dotok humanitarne pomoći u Gazu svaki dan u potrebnim količinama, uključujući i gorivo. Veliki broj kamiona čeka na granici, a novca ne manjka. Potrebni su i sigurni koridori koji će dovesti ovu pomoć svim ljudima u potrebi, evakuirati sve ranjene i bolesne, kao i strane državljane. Potreban nam je veći kopneni pristup Gazi, a proučavamo i ciparski prijedlog da se otvori pomorski koridor do enklave. Međunarodni Crveni križ također mora dobiti pristup taocima koji su u rukama Hamasa, a koje Hamas mora osloboditi - napisao je Borrell.

Dnevnik.ba

24. lipanj 2024 22:26