StoryEditor
SIP

SDS može izaći na izbore ali pod novim imenom

Piše desk  /  31.05.2024., 17:53h

Središnje izborno povjerenstvo BiH odbacilo je prijavu Srpske demokratske stranke za sudjelovanjem na lokalnim izborima u listopadu ove godine.

Odluka je donesena s pet glasova članova SIP-a za odbacivanje prijave i jednim glasom protiv.

Kako je rečeno, SDS ne ispunjava propisane uvjete zbog toga što je račun stranke za financiranje kampanje otvoren na fizičko lice, prenosi RTRS.

- Politička stranka i nezavisni kandidat koji sudjeluju na izborima, dužni su da otvore poseban račun za financiranje troškova kampanje. Račun otvara organ koji ovlasti politička stranka - naveli su iz SIP-a.

Iz SIP-a navode da je u SDS-ovoj prijavi problematično upravo to što je račun prijavljen na ime glavnog tajnika.

- Mi ne bismo mogli kontrolirati financiranje političke stranke jer je račun na trećem licu. Treće lice je fizičko i ne radi u ime i za račun stranke već u svoje ime, a za račun stranke. To je ugovor o komisionu - rekli su iz SIP-a.

Ova stranka prijavila se za sudjelovanje na izborima i pod drugim nazivom kao SDS-Volja naroda i kao takva može izaći na izaći na izbore uz preporuku da otkloni nedostatke.

Istovremeno, SIP je odobrio sudjelovanje na izborima za 82 stranke među kojima su SNSD, Ujedinjena Srpska, DNS, NPS, PDP, NF Јelena Trivić...

06. rujan 2024 14:01