StoryEditor
blokada institucija

SDA traži garancije od drugih bošnjačkih stranaka da će oboriti Zakon o Ustavnom sudu ako oni odustanu od blokade državnih institucija

Piše fena  /  10.10.2024., 16:46h

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Džemal Smajić (Stranka za BiH), komentirajući posljednje reakcije na blokadu sjednica Doma naroda PSBiH zbog spornog zakona o Ustavnom sudu BiH, izjavio je da je Klub Bošnjaka u tom domu branio ustavno-pravni poredak BiH.

 - Drago mi je da je sporni momenat vezano za Ustavni sud BiH došao u žižu javnosti i želim da čestitam svim kolegama u Klubu Bošnjaka koji su zaista branili ustavnopravni poredak BiH već punih osam mjeseci i u tom periodu se nitko nije oglašavao, niti je tretirao to pitanje i problem - izjavio je Smajić.

Dodao je da se tek od jučer uključila Američko veleposlanstvo da iznese svoj stav o tome, na čemu im je, kako je dodao, zahvalan.

-  Amerika je jedan od naših najbitnijih partnera, znamo što su sve SAD uradile za državu BiH i na tome smo im zahvalni – rekao je Smajić.

Smajić smatra da stranke Trojke nemaju rješenje za taj problem.

- Pozivam i mislim da ću imati podršku Kluba Bošnjaka kako da riješimo problem pitanja Ustavnog suda BiH i odlaska stranih sudaca, uvođenje etničkog glasanja u Ustavni sud BiH. Neka nam Elmedin Konaković donese potpise svih zastupnika iz Zastupničkog doma da će, ako prođe ovaj zakon u Domu naroda, on biti oboren u Zastupničkom domu – naveo je Smajić.  

Također je pozvao lidere SDP-a i Naše stranke da iskomuniciraju sa svojim zastupnicima u Zastupničkom domu i donesu te garancije jer, kako je rekao Smajić, "Klub Bošnjaka već punih osam mjeseci nije imao nikakve garancije, bili smo prepušteni sami sebi i mi smo bili ti koji smo stajali na zadnjoj liniji obrane ustavnopravnog poretka države BiH".

Dnevnik.ba

15. listopad 2024 16:53